ASV štata Ņūdžersijas likumdevēju padome ceturtdien ar 44 pret 36 balsīm nobalsoja par nāvessoda atcelšanu, raksta "Ria Novosti". Tādējādi Ņūdžersija ir kļuvusi par pirmo ASV štatu, kas atteicies no šī soda mēra, reaģējot uz novembrī izdoto ANO bezprecedenta rezolūciju, kurā organizācija aicina visas valstis atteikties no šīs "likumīgi atzītās slepkavības formas".
ASV ir vienā no pirmajām vietām pasaulē pēc izdarīto nāvessodu skaita. Kā ziņo "New York Times", Ņūdžersijas štata cietumos nāvessoda rindā ir astoņi vīrieši, tajā skaitā viens, kas izvarojis un nogalinājis septiņus gadus vecu bērnu.

Saskaņā ar procedūru visiem šiem ieslodzītajiem ir jāvēršas pie atbildīgajām amatpersonām ar lūgumu mainīt viņu soda mēru no nāvessoda uz mūža ieslodzījumu. Pretējā gadījumā viņi tomēr var tikt sodīti ar nāvi.

Ņūdžersijā nāvessods nav izpildīts kopš 1963.gada. Sešdesmitajos un septiņdesmitajos gados pēc Augstākās tiesas lēmuma visi štati atteicās no nāvessoda, bet 1976.gadā šis soda mērs atkal tika atjaunots. Kopš tā laika ASV ar nāvi sodīti 1 099 cilvēki, no tiem pagājušajā gadā – 53. Kopš 2003.gada Ņūdžersija un vēl 20 štati ievēro nāvessoda moratoriju, tagad tā šo soda mēru atcēlusi pilnībā, un likums varētu stāties spēkā janvārī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!