Foto: AFP/Scanpix
Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs paziņojis, ka ziedo 220 miljonus dolāru (116 miljoni latu) cīņai pret smēķēšanu visā pasaulē. Nauda tikšot izmantota informēšanai par kaitīgā ieraduma bīstamību, kā arī lai lobētu likumprojektus par nodokļu paaugstināšanu tabakas produkcijai, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Papildus nodokļi tabakas izstrādājumiem ir “veiksmes atslēga” cīņai ar smēķēšanu, uzskata Blumbergs. Šī stratēģija jau pierādījusi savu efektivitāti Ņujorkā, kur cigarešu paciņa maksā 12 dolārus (6,31 lats), kā rezultātā smēķē 14 procenti pieaugušo iedzīvotāju un 7 procenti pusaudžu. “Šie ir pārsteidzoši skaitļi – daudz zemāki kā desmit gadus atpakaļ. Tieši tāpēc vidējais dzīves ilgums Ņujorkas iedzīvotājiem ir par 3 gadiem lielāks nekā citās valsts pilsētās,” paziņoja Blumbergs.

Lielākā daļa no ziedotās naudas tiks novirzīta uz valstīm, kur smēķēšana ir “sasniegusi epidēmijas apmērus”. “Saskaņā ar Pasaules Veselības aizsardzības organizācijas datiem puse smēķētāju dzīvo piecās pasaules valstīs: Ķīnā, Indjā, Indonēzijā, Krievijā un Bangladešā,” norādījis mērs.

Galvenais kampaņas uzsvars tiks adresēts jauniešiem. “Mūsu uzdevums ir mainīt viņu domu gājienu, likt saprasts, ka cigarete zobos vai košļājamā tabaka zem lūpas nepadarīs viņus par mačo vai varoņiem,” paziņoja indiešu dziedātājs Šāns, kurš sadarbojas ar Blumberga labdarības fondu.

Novērotāji neizslēdz, ka Ņujorkas mēra iniciatīvas var sadurties ar mērķtiecīgu tabakas industrijas pārstāvju pretestību. Austrālijā pēc likuma pieņemšanas par vienotu dizainu visu marku cigarešu paciņām, valdība saskārās ar virkni tiesas procesu, kuros tabakas ražotāji apgalvo, ka šis noteikums mazinās to peļņu.

Cīņu pret tabakas industriju pastiprinājusi ASV valdība. Uz cigarešu paciņām bez brīdinošiem uzrakstiem par iespējamām smēķēšanas sekām tagad ir jānodrukā arī cilvēku attēli, kuri smēķēšanas dēļ ir paralizēti un pārcietuši smagas sirds, plaušu un kakla operācijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!