Foto: AFP/Scanpix

Nemieros Sīrijā pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas sākās pagājušā gada martā, bojāgājušo skaits ir pārsniedzis 45 tūkstošus, no kuriem lielākā daļa ir civiliedzīvotāji, trešdien paziņoja Londonā bāzētā nevalstiskā organizācija (NVO) "Sīrijas Cilvēktiesību observatorija".

Iepriekš bija ziņots par vairāk nekā 42 tūkstošiem bojāgājušo.

"Mēs esam dokumentējuši pavisam 45 048 cilvēku nāvi," paziņoja "Sīrijas Cilvēktiesību observatorijas" direktors Rami Abdelrahmans. Viņš piebilda, ka vairāk nekā tūkstotis cilvēku gājuši bojā pēdējās nedēļas laikā.

Starp bojāgājušajiem ir 31 544 civiliedzīvotāji, 1511 karavīri, kas pārgājuši opozīcijas pusē, 11 217 armijas karavīri un 776 neidentificēti cilvēki.

"Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" savus aprēķinus balsta uz Sīrijā esošo ārstu, žurnālistu un aktīvistu sniegto informāciju.

Organizācijas datos pie civiliedzīvotājiem tiek pieskaitīti arī bruņoti nemiernieki, kas nav dezertējuši no armijas. Bojāgājušo skaitā nav iekļauti vairāki tūkstoši bez vēsts pazudušo, kā arī tūkstošiem kaujinieku, kas atbalstīja Asada režīmu.

Nemieri sākās 2011. gada 15.martā kā "Arābu pavasara" iedvesmoti protesti ar prasībām veikt reformas, bet tie pārauga bruņotā konfliktā, kad Asada valdība sāka brutāli apspiest demonstrācijas.

Lielākā daļa nemiernieku, tāpat kā Sīrijas iedzīvotāju vairākums, ir sunnīti, tomēr valsti pārvalda šiītu alavītu minoritātes režīms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!