Foto: AFP/Scanpix
Uzstājoties Maskavas Ekonomikas augstskolā, ASV prezidents Baraks Obama otrdien paziņoja, ka laikmetam, kad lielvaras cīnījās par kundzību un pasaules sadalīšanu uz ietekmes sfērām, jāpaliek pagātnē, vēsta BBC.

Kā savā uzrunā prestižas augstskolas absolventiem, kuri parasti iekļūst Krievijas politiskās, ekonomiskās un akadēmiskās elites rindās, norādīja Obama, doma par to, ka jebkura Amerikas nostiprināšanās nozīmē Krievijas novājināšanu un otrādi, ir aplama savos pamatos.

"Vēlos skaidri pateikt: Amerikai ir vajadzīga spēcīga, miermīlīga un plaukstoša Krievija. Globālie izaicinājumi pieprasa globālo partnerību, un tā būs stiprāka, ja Krievija tajā ieņems tai likumīgi piederošu lielvaras vietu," uzsvēra ASV līderis.

Obama nosaucis četras pamata ASV ārpolitikas prioritātes: masu iznīcināšanas ieroču neizplatīšana, cīņa pret terorisma draudiem, pirmkārt, Afganistānā un Pakistānā, globālās ekonomikas krīzes pārvarēšana un demokrātisko vērtību nostiprināšana.

Pēc amerikāņu līdera viedokļa, Krievijas un ASV kodolkonflikta draudi ir tuvu nullei. Vienlaicīgi viņš uzsvēra, ka "mēs nevaram būt droši, ka 10, 20 vai 50 kodollielvalstis spēs pienācīgi apsargāt savus arsenālus vai atturēties no to izmantošanas".

Otrdien Obamam paredzēta vēl viena tikšanās ar Krievijas prezidentu Dmitriju Medvedevu, kurā tiks izdarīti secinājumi par aizvadītajām sarunām.

Kā ziņots, otrdienas rītā Obama piedalījās brokastīs, kur pirmo reizi personīgi tikās ar Krievijas premjerministru Vladimiru Putinu. Notika formālā apmaiņa ar pieklājības frāzēm, taču tikšanās atmosfēra tika novērtēta kā diezgan vēsa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!