Foto: EPA/LETA
Plāns līdz šā mēneša beigām samazināt ASV spēkus Irākā līdz 50 000 karavīriem vēl joprojām ir dienas kārtībā, liecina ASV prezidenta Baraka Obamas runas projekts, vēsta raidorganizācija CNN.

"Nākamajā mēnesī mēs mainīsim mūsu militāro misiju no kaujas operācijām uz palīdzību un Irākas drošības spēku apmācību," teikts mediju rīcībā nonākušajos runas fragmentos.

Tomēr, kā norāda prezidents, briesmas karavīriem tomēr saglabāsies. "Bēdīgā patiesība ir, ka mēs neredzam galu Amerikas klātbūtnei Irākā," teikts prezidenta uzrunā. "Taču nejauciet – mūsu darbība Irākā mainīsies no militārām operācijām, ko veic karavīri, uz civilām operācijām, ko veic diplomāti," norāda Obama.

Prezidenta runā arī norādīts, ka vardarbība Irākā ir sasniegusi zemāko līmeni pēdējos gados. Tiesa, Irāka gan ir norādījusi, ka jūlijs ir bijis asiņainākais mēnesis kopš 2008.gada maija, vēstot, ka gājuši bojā 369 civiliedzīvotāji, 50 Irākas kareivji un 89 policisti. Irāka arī ziņo, ka nogalināti 100 iespējamie teroristi.

Tomēr ASV šos skaitļus noraidījusi, norādot, ka patiesais bojāgājušo skaits ir uz pusi mazāks nekā ziņo Irāka.

Jau vēstīts, ka atbilstoši abu valstu noslēgtajam līgumam visi ASV spēki no Irākas jāizved līdz 2011.gada nogalei. Līdz šā gada 1.septembrim valstī paliks aptuveni 50 000 amerikāņu karavīru. Pašreiz viņu skaits sasniedz 65 000. Savukārt laikā, kad Obama stājās ASV prezidenta amatā, Irākā dienēja 144 000 ASV militārpersonu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!