Foto: White House

ASV prezidents Baraks Obama pirmdien brīdināja Sīrijas prezidentu Bašaru al Asadu nelietot ķīmiskos ieročus un paziņoja, ka to lietošana būtu "traģiska kļūda".

Dažas stundas pirms šī brīdinājuma Sīrijas Ārlietu ministrijas preses sekretārs Džihāds Makdisi paziņoja, ka Sīrija lietotu ķīmiskos vai cita veida nekonvencionālos ieročus tikai pret ārēju agresiju, nevis pret saviem civiliedzīvotājiem.

"Ņemot vērā [Asada] režīma ķīmisko ieroču arsenālu, mēs turpināsim likt Asadam un viņa aprindām saprast, ka pasaule [viņus] vēro," Obama sacīja ASV kara veterānu sanāksmē Nevadas štatā.

"Starptautiskā sabiedrība un ASV viņus uzskatīs par atbildīgiem, ja viņi izdarīs traģisko kļūdu, lietojot šos ieročus," sacīja Obama.

Drīz pēc Obamas izteiktā brīdinājuma ASV Valsts departaments paziņoja, ka ķīmisko ieroču lietošana ir nepieņemama jebkādos apstākļos.

"Mūsu nostāja šajā jautājumā ir pilnīgi skaidra: jebkāda iespējama šo ieroču lietošana ir pilnīgi nepieņemama. Mēs par to runājam jau daudzas dienas," sacīja Valsts departamenta preses sekretāre Viktorija Nulenda, komentējot Sīrijas paziņojumu par ķīmisko ieroču iespējamu lietošanu ārējas agresijas gadījumā.

Atbildot uz jautājumu, vai šis brīdinājums attiecas arī uz Sīrijas opozīciju, kas varētu iegūt pieeju šiem ķīmiskajiem ieročiem, Nulenda sacīja: "Šis brīdinājums [..] attiecas arī uz opozīciju, uz visiem, kuru rokās varētu nonākt šie ieroči."

Pēc ziņām, ka Sīrijas ķīmiskie ieroči tikuši pārvietoti pa valsts teritoriju, ir pieaugušas bažas, ka Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīms var būt gatavs lietot šo ieroču arsenālu valstī notiekošo nemieru apspiešanā.

ASV svētdien paziņoja, ka uzskatīs par saucamu pie atbildības jebkuru Sīrijas amatpersonu, kas būtu iesaistīta ķīmisko ieroču lietošanā.

Sīrijas kaimiņvalsts Jordānijas karalis Abdallāhs II paziņoja, ka vispārēja kara izcelšanās gadījumā Sīrijas ķīmiskie ieroči varētu nokļūt ekstrēmistu rokās, pie kuriem pieskaitāmi atsevišķi nemiernieku grupējumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!