Foto: White House

ASV prezidents Baraks Obama apgalvo, ka viņš neblefo, runājot par iespējamo militāro uzbrukumu Irānai, ja tā nepārtrauks savu kodolprogrammu, intervijā žurnālam "Atlantic magazine" paziņojis prezidents, vēsta ārvalstu masu mediji.

Tomēr Obama uzsvēris, ka ASV nevēlas, lai Irāna starptautiskā sabiedrības acīs izskatītos pēc upura. "Brīdī, kad vienīgais Irānas sabiedrotais (Sīrija) ir briesmīgā stāvoklī, vai mums būtu jāsper neuzmanīgs solis, kas varētu likt Teherānai izskatīties kā upurim?" jautājis prezidents.

Viņš arī brīdinājis Izraēlu atturēties no uzbrukumiem Irānai. "Vienīgā iespēja panākt no Irānas labprātīgu atteikšanos no kodolprogrammas bez militārās iejaukšanās – izdarīt tā, lai viņi paši to vēlētos izdarīt. Tā notika Lībijā, DĀR, tas var notikt arī Irānā," piebildis Obama.

Janvāra sākumā tika ziņots, ka Irāna sākusi urāna bagātināšanu līdz 20% līmenim Fordovas pazemes rūpnīcā netālu no šiītu svētās pilsētas Kumas.

Irānas programma urāna bagātināšanai ir izraisījusi Rietumvalstu bažas par tās kodolprogrammas mērķiem. Rietumvalstis ir paudušas aizdomas, ka Irānas īstais mērķis ir bagātināt urānu līdz 90% - nepieciešamajam līmenim tā izmantošanai atombumbā, bet Irāna to noliedz un uzstāj, ka tās programmai ir tikai mierīgi civili mērķi.

ANO un vairākas Rietumvalstis ir noteikušas sankcijas pret Irānu par tās atteikšanos apturēt urāna bagātināšanas programmu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!