Foto: AP/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama piektdien Baltajā namā tiksies ar Kongresa līderiem, lai pēdējoreiz mēģinātu panākt republikāņu un demokrātu kompromisu valsts budžeta jautājumā, kas nepieciešams, lai novērstu ASV nokrišanu no tā sauktās fiskālās klints.

Baltā nama administrācija paziņoja, ka plānotais tikšanās sākums ir pulksten 15 pēc vietējā laika (22 pēc Latvijas laika) un ka Obama tiksies ar Pārstāvju palātas spīkeru republikāni Džonu Bēneru, Senāta republikāņu mazākuma līderi Miču Makonelu, Senāta demokrātu vairākuma līderi Hariju Rīdu un Pārstāvju palātas demokrātu mazākuma līderi Nensiju Pelosi.

"Mēs redzēsim, ko prezidents var piedāvāt. Abu pušu pārstāvji to izskatīs, un tad mēs izlemsim, kā vislabāk turpināt [sarunas]," sacīja Mičs Makonels. "Cerams, ka vēl ir laiks panākt kādu vienošanos, kas aiztaupītu nodokļu maksātājiem pilnīgi novēršamu ekonomikas krīzi," teica Makonels.

Laikraksta "Wall Street Journal" ziņu avots pavēstīja, ka Obama šīs tikšanās laikā izklāstīs elementus, kuri varētu tikt iekļauti kompromisa likumprojektā, kas gūtu deputātu vairākuma atbalstu abās Kongresa palātās. Obama tomēr nepiedāvās konkrētu kompromisa vienošanās tekstu.

Baltā nama administrācija un Kongresa līderi ceturtdien kārtējo reizi mēģināja vienoties, bet nekādas progresa pazīmes nebija manāmas. Vienīgais cerīgais signāls bija pieņemtais lēmums, ka Pārstāvju palāta 30.decembrī sanāks uz ārkārtas sēdi, kurā var tikt izskatīts kompromisa likumprojekts, ja tādu pirms tam izdotos pieņemt Senātā.

Pārstāvju palātas līderi brīdināja, ka Pārstāvju palātas ārkārtas sēde var ieilgt līdz 2.janvārim.

Obama ir saīsinājis savas Ziemassvētku brīvdienas Havaju salās un ceturtdien atgriezās Vašingtonā, lai atsāktu sarunas par fiskālās klints novēršanu. Sākotnēji viņš plānoja pavadīt brīvdienas Havaju salās līdz 1.janvārim. Ceturtdien Vašingtonā no brīvdienām atgriezās arī Kongresa deputāti.

Tā sauktā fiskālā klints ir automātiska tēriņu samazināšana un nodokļu paaugstināšana no 1.janvāra, kuru dēļ pastāv risks, ka ASV ekonomika ieslīgs atpakaļ recesijā. ASV prezidents Baraks Obama un republikāņu kongresmeņi vēl nav panākuši kompromisu nākamā gada budžeta jautājumā, lai novērstu fiskālo klinti.

Sarunas par fiskālās klints novēršanu nonāca strupceļā, kad republikāņi 20.decembra vakarā negaidīti atcēla balsojumu viņu kontrolētajā Pārstāvju palātā par likumprojektu, kas paredz saglabāt nodokļu atlaides visiem amerikāņiem, kuru ienākumi ir mazāki par vienu miljonu ASV dolāru gadā.

Republikāņi atcēla balsojumu, jo neguva pietiekamu atbalstu šim likumprojektam, kas tiek dēvēts par "Plānu B" fiskālās klints novēršanai. Pārstāvju palātas spīkers republikānis Džons Bēners iepriekš bija prognozējis, ka gūs pietiekamu atbalstu "Plānam B", lai sarunās varētu izdarīt spiedienu uz Obamu. "Plānu B" neatbalstīja konservatīvie republikāņu kongresmeņi, no kuriem daudzi ir pret nodokļu paaugstināšanu turīgajiem amerikāņiem.

ASV finanšu ministrs Timotijs Gaitners trešdien brīdināja, ka valdība 31.decembrī sasniegs Kongresa noteiktos valsts parāda griestus - 16,39 triljonus ASV dolāru (8,63 triljonus latu). Gaitners vēstulē Senāta vairākuma līderim Harijam Rīdam informēja, ka Finanšu ministrija no piektdienas veiks "ārkārtas pasākumus", lai novilcinātu ASV nespēju pildīt savas parādsaistības.

Gaitners brīdināja, ka gadījumā, ja Baltā nama administrācija un republikāņu kongresmeņi nespēs panākt kompromisu ASV budžeta jautājumā un novērst tā saucamo finanšu klinti, kas arī gaidāma pirmdien, tad viņš nevar būt pārliecināts par to, cik ilgam laikam pietiks naudas, kas tiks iegūta ar ārkārtas pasākumiem.

Finanšu ministrs paziņoja, ka ar ārkārtas pasākumiem - vērtspapīru emitēšanas apturēšanu štatu valdībām un vietējām pašvaldībām - ir iespējams iegūt apmēram 200 miljardus dolāru (105 miljardus latu), un normālos apstākļos šī summa būtu pietiekama apmēram diviem mēnešiem.

"Tomēr, ņemot vērā pastāvošo ievērojamo neskaidrību attiecībā uz neatrisināto nodokļu un tēriņu politiku 2013.gadam, nav iespējams prognozēt šo pasākumu efektivitātes laiku," piebilda Gaitners.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!