Foto: White House
ASV prezidents Baraks Obama svētdien nopeldējies Meksikas līča ūdeņos, lai atjaunotu reģiona pievilcību tūristiem, kas stipri cietusi pēc aprīlī notikušās avārijas BP naftas platformā, pirmdien vēsta ārvalstu mediji.

Prezidents nolēmis pierādīt, ka pēc attīrīšanas Meksikas līča ūdeņi nav kaitīgi veselībai, un kopā ar savu deviņus gadus veco meitu Sašu nopeldējies vienā no Floridas štata pludmalēm.

"Pēc rūpīgas attīrīšanas visas pludmales Meksikas līča piekrastē ir tīras un absolūti drošas peldei; tās gaida tūristus. Lūk, tāpēc es nolēmu šeit ierasties ar ģimeni," sacīja prezidents.

Kā vēstīts, pēc vairākām neveiksmēm naftas noplūdi no avarējušā urbuma tomēr izdevies apturēt 15. jūlijā. Taču 87 dienu laikā kopš avārijas brīža Meksikas līča ūdeņos nonāca 4,9 miljoni barelu naftas.

Eksplozijā uz britu enerģētikas giganta BP īrētās dziļurbuma platformas 20. aprīlī gāja bojā 11 strādnieki. Divas dienas pēc sprādziena naftas ieguves platforma nogrima Meksikas līcī. Nafta sāka izplūst Meksikas līča ūdeņos, izraisot ekoloģisko katastrofu.

Naftas noplūdes apturēšana, avārijas seku likvidēšana, kā arī kompensācijas prasību apmierināšana no naftas noplūdes dēļ cietušajiem ASV štatiem uzņēmumam maksājusi jau vairāk nekā sešus miljardus ASV dolāru (trīs miljardus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!