Foto: AFP/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama sola jaunas sankcijas pret Baltkrieviju, nosodot divu bijušo prezidenta amata kandidātu notiesāšanu, pausts Baltā nama piektdien izplatītā paziņojumā.

"Atbilstoši mūsu vērtībām un principiem, ASV noteiks jaunas sankcijas pret Baltkrievijas valsts uzņēmumiem," pausts paziņojumā. Obama norāda, ka "tas būs papildinājums tām sankcijām, par kurām Vašingtona paziņoja 2011.gada 31.janvārī un kas ierobežo ieceļošanas tiesības un iesaldē kontus".

Prezidents uzsvēris, ka "šie pasākumi vērsti pret tiem, kas ir atbildīgi par represijām, galvenokārt pret prezidentu [Aleksandru] Lukašenko, bet ne pret Baltkrievijas tautu".

"Mēs koordinējam savus centienus ar citu valstu valdībām, lai nodrošinātu elastīgu starptautisko sankciju režīmu pret tiem Baltkrievijas pārstāvjiem, kuri ir atbildīgi par represīvām darbībām. Mēs arī esam palielinājuši mūsu atbalsta apjomu, ko piešķiram Baltkrievijas demokrātiskajām reformām," paziņoja Obama.

Jau ziņots, ka tiesa Baltkrievijas galvaspilsētā Minskā ceturtdien piesprieda cietumsodus bijušajiem prezidenta amata kandidātiem Nikolajam Statkevičam un Dmitrijam Usam, kurus atzina par vainīgiem masu nekārtību organizēšanā. Statkevičam piespriests sešu gadu, bet Usam - piecarpus gadus ieslodzījums stingra režīma kolonijā. Šajā lietā piespriesti cietumsodi vēl vairākiem apsūdzētajiem.

Šī ir viena no vairākām tiesas prāvām pret opozīcijas pārstāvjiem. Viņu tiesāšana izpelnījusies Rietumu nosodījumu.

Līdz šim bija notiesāti trīs prezidenta amata kandidāti - Andrejs Saņņikovs, kuram tika piespriests piecu gadu cietumsods, kā arī Vladimirs Ņekļajevs un Vitālijs Rimaševskis, kuriem piesprieda ar reālu brīvības atņemšanu nesaistītus sodus.

Arī viņus atzina par vainīgiem masu nekārtību organizēšanā.

19.februāra vakarā pēc prezidenta vēlēšanām, kurās atkārtoti uzvarēja Aleksandrs Lukašenko, Minskas ielās izgāja desmitiem tūkstoši opozīcijas demonstrantu. Drošības spēki demonstrāciju apspieda, izmantojot vardarbīgas metodes.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko ieguva gandrīz 80% vēlētāju atbalsta, bet neviens no pārējiem kandidātiem nesaņēma pat 5% balsu.

Varas iestādes aizturēja simtiem cilvēku. Vairāk nekā 40 no viņiem tika izvirzītas kriminālapsūdzības, tostarp arī pieciem no deviņiem kandidātiem, kas konkurēja ar Lukašenko.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!