Foto: AFP/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama trešdien ieradās Saūda Arābijā, sākot vizīti Tuvajos Austrumos ar mērķi tuvināt ASV un musulmaņu valstis.

Obamu Rijādā uz sarkanā paklāja pie goda sardzes sagaidīja Saūda Arābijas karalis Abdulla, noskūpstot ASV prezidentu uz abiem vaigiem.

Tomēr gandrīz vienlaikus ar ASV prezidenta lidmašīnas nolaišanos Rijādā telekanāls "Al Jazeera" pārraidīja starptautiskās teroristu organizācijas "Al Qaeda" vadītāja Osamas bin Ladena uzrunu, kurā viņš kritizēja Obamu par centieniem "sanaidot musulmaņus".

Obama un karalis Abdulla sarunas risināja monarha milzīgajā fermā ārpus Rijādas, ASV prezidentam sākot pirmo personīgo diplomātijas gājienu reģionā pēc virknes Tuvo Austrumu līderu pieņemšanas Vašingtonā.

"Es domāju, ka ir ļoti svarīgi apmeklēt vietu, kur aizsākās islāms, un meklēt Viņa Majestātes padomu," sacīja Obama.

Karalis Obamam pasniedza zelta medaljonu, kas pazīstama kā karaļa Abdulaziza kaklarota un tiek uzskatīta par karalistes augstāko pagodinājumu.

Abi līderi sarunās apsprieda Tuvo Austrumu miera centienus, enerģētikas jautājumus un citas reģiona problēmas, skaidroja palīgi, piebilstot, ka Obama un karalis pēc tam nodalījušies privātās sarunās, kas ilgušas vismaz divas stundas.

Ceturtdien Obama dosies uz Ēģipti, lai tiktos ar tās prezidentu Hosni Mubaraku un Kairas universitātē teiktu musulmaņu pasaulei veltītu uzrunu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!