ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien savas pirmās vizītes laikā Meksikā izteica atbalstu valsts cīņai ar narkomafiju, aicinot apkarot ieroču kontrabandu, un atzina, ka arī ASV ir atbildīga par vardarbību Meksikā.
Obama paziņoja, ka lūgs ASV Senātu ratificēt sen atlikto reģionālo vienošanos par ieroču kontrabandu, lai apturētu ASV ieroču piegādes Meksikas narkokarteļiem.

Juridiski saistošo reģionālo vienošanos par nelegālo ieroču kontrabandu 1997.gadā pieņēma Amerikas valstu organizācija, taču Vašingtona to līdz šim nav ratificējusi.

"Neizlikšos, ka tā ir tikai Meksikas atbildība. Šos karteļus uztur pieprasījums pēc narkotikām ASV. Šajā karā karo ar ieročiem, kas nav pirkti šeit, bet gan ASV," pavēstīja Obama.

Meksikas prezidents Felipe Kalderons paziņoja, ka varasiestādes pēdējo divu gadu laikā ir iznīcinājušas aptuveni 16 000 uzbrukuma šaujamieroču, no kuriem gandrīz 90% nākuši no ASV.

Obama savas vizītes priekšvakarā noteica sankcijas pret trim meksikāņu narkotiku tirgotāju karteļiem, kā arī iecēla īpašu amatpersonu, kurai būs jāpārrauga tiesībsargāšanas iestāžu darbs uz valsts dienvidu robežas.

Obamas vēršanās pret nelikumīgajām organizācijām ir kārtējais Vašingtonas mēģinājums ierobežot ar narkotiku tirdzniecību saistīto vardarbību, kas sāk pārsviesties no Meksikas uz ASV dienvidrietumu pierobežas apgabaliem.

Baltā nama pārstāvis Roberts Gibss pavēstīja, ka uz grupējumiem "Sinaloas kartelis", "Los Zetas" un "La Familia Michoacana" ("Mičoakanas ģimene") tiks attiecināts likums par ārvalstu narkobaroniem.

Tas ļaus Finanšu ministrijai bloķēt vai konfiscēt jebkurus ASV jurisdikcijā esošos aktīvus, kas pieder vai nu narkotiku karteļiem, vai arī jebkurai citai personai, kas rīkojas to labā.

Obamas administrācija pēdējā laikā izsludinājusi virkni pasākumu narkotiku tirgotāju bandu darbības ierobežošanai, pastiprinot Meksikas robežas apsardzību.

Tikmēr iekšzemes drošības ministre Dženeta Napolitāno trešdien iecēla īpašu amatpersonu tiesībsargāšanas iestāžu darbības pārraudzīšanai dienvidu pierobežā, šajā amatā nozīmējot bijušo federālo prokuroru un robežapsardzības ekspertu Alanu Bersinu, kurš kļūs par valsts sekretāres palīgu un īpašo pārstāvi robežas jautājumos.

Iekšzemes drošības ministrija paziņoja, ka Bersins vadīs cīņu pret vardarbību pierobežā, tostarp pārraugot vairāku simtu tiesībsargāšanas iestāžu papildu aģentu nosūtīšanu uz Meksikas robežu un jauna tehnoloģiskā aprīkojuma uzstādīšanu, lai apturētu narkotiku, ieroču un naudas plūsmu pāri robežai.

"Iekšzemes drošības ministrija veikusi stingrus pasākumus, lai svarīgākajās vietās gar dienvidrietumu robežu nogādātu vajadzīgos resursus," uzturoties Elpaso Teksasā, paziņoja Napolitāno.

Tajā pašā laikā vairākas amatpersonas, runājot ar medijiem, noliedza, ka Bersinam būs neierobežotas pilnvaras, uzsverot, ka viņš strādās ministrijas pakļautībā un atskaitīsies Napolitāno, nevis Baltajam namam.

Līdz šim Obamas administrācija iecēla jau vairākas īpašās amatpersonas jeb tā dēvētos carus, lai apietu smagnējo birokrātiju un vadītu darbu tieši no Baltā nama, piemēram, enerģētikas un veselības aprūpes nozarē.

Pēdējo nedēļu laikā Meksiku apmeklējušas jau vairākas augsta ranga ASV amatpersonas, arī valsts sekretāre Hilarija Klintone, kas apsolīja uzlabot abu valstu sadarbību cīņā ar narkotiku tirdzniecību un nelegālo ieroču kontrabandu pār robežu ar Meksiku.

Nesen Napolitāno paziņoja par vienošanos, kas atvieglos nelegālo meksikāņu imigrantu izraidīšanu no ASV, un par kopīgas darba grupas izveidi nelegālo šaujamieroču plūsmas apturēšanai pār ASV dienvidu robežu.

Kopš pagājušā gada sākuma ar narkotiku tirdzniecību saistītā vardarbība Meksikā prasījusi vairāk nekā 6400 cilvēku dzīvības, un vardarbības vilnis arvien biežāk pārsviežas arī robežas ASV pusē. Narkotiku tirgotāju bandas Meksikā visbiežāk izmanto ASV iegādātus ieročus.

Tikmēr Kalderons savas prezidentūras galveno likmi licis uz narkotiku kontrabandas un ar to saistītās vardarbības apkarošanu, cīņā pret noziedzību iesaistot 36 000 karavīru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!