ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija ceturtdien pieņēma lēmumu par to uzņēmumu vadītāju algu samazināšanu, kuru finansiālais stāvoklis ticis glābts uz nodokļu maksātāju rēķina.

Bezdarbam valstī tuvojoties 10%, administrācija spērusi dramatisku soli, samazinot vadītāju algas vidēji par 90%. Finanšu ministrijas īpašā amatpersona Kenets Feinbergs, kurš tiek dēvēts par korporāciju algu caru, pieņēmis lēmumu arī par augstāko vadītāju piemaksu un tā saukto "zelta izpletņu" apcirpšanu.

Vienlaikus ASV Federālās rezerves izziņojušas jaunus noteikumus, ka ierobežo to lielāko banku vadības atalgojumu, kuras mudina uz pārmērīgu risku, tādējādi apdraudot visu finanšu sistēmu.

Feinbergs samazinājis atalgojumu 25 augstākajām amatpersonām septiņos valdības glābtajos uzņēmumos - AIG, "Bank of America", "Chrysler", "Chrysler Financial", "Citigroup", "General Motors" un GMAC -, nosakot viņu gada algas griestus pusmiljona dolāru apmērā, bet kopējos ienākumus samazinot vidēji par 50%.

Vienlaikus Feinbergs uzsvēris, ka viņa nolūks nav ierobežot arī citu lielo uzņēmumu vadības atalgojumu.

"Tā nav laba ideja Savienoto Valstu valdībai sākt nodarboties ar amerikāņu uzņēmumu atalgojuma politikas mikromenedžmentu," intervijā televīzijas kanālam CNN atzina amatpersona.

Obama, kurš jau iepriekš paudis sašutu par korporāciju vadītāju alkatību un nokontrolējamo risku, kuru uzņemas Volstrīts, norādījis, ka Feinbergs spēris "svarīgu soli", ierobežojot finanšu pārmērības.

Tajā pašā laikā Federālo rezervju jaunie noteikumi nenosaka konkrētus algu griestus, taču tie palielina administrācijas tiesības iejaukties 28 "lielo, komplekso banku organizāciju" atalgojuma politikā.

Tikmēr administrācijas kritiķi norāda, ka valdība pārāk iejaucas brīvajā tirgū, un brīdina, ka jau tā grūtībās esošie uzņēmumi atalgojuma ierobežojumu dēļ var zaudēt talantīgākos vadītājus, kas aizies uz tām konkurējošajām kompānijām, kuras nav pakļautas šādai regulācijai no administrācijas puses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!