Paziņojot "Es mīlu šo valsti" un mājot sajūsmināto kanādiešu pūļiem, ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien ieradās savā pirmajā ārvalstu vizītē Kanādā, atjaunojot ciešo abu valstu draudzību, kas bija kļuvi manāmi vēsāka viņa priekšgājēja Džordža Buša laikā.

Obama atdzīvināja tradīciju, ka jaunais ASV prezidents savā pirmajā ārvalstu vizītē dodas uz Kanādu, kas ir ASV lielākais tirdzniecības partneris.

Bušs pēc uzvaras 2000.gadā pirmajā vizītē devās uz Meksiku un ar laiku kļuva arvien nepopulārāks kanādiešu vidū, it īpaši pēc lēmuma iebrukt Irākā.

Savukārt jauno ASV līderi kā rokzvaigzni sagaidīja tūkstošiem cilvēku, kuri bija salā sapulcējušies sagaidīt viņa ierašanos Otavas centrā.

Pretēji Bušam, kurš reti publiski izteica atzinīgus vārdus par Kanādu, Obama neskopojās ar sava ziemeļu kaimiņa slavināšanu.

"Es mīlu šo valsti. Mums nevar būt labāks draugs un sabiedrotais," kopīgā preses konferencē ar Kanādas premjerministru Stīvenu Hārperu pavēstīja Obama. "Es sagaidu, ka šis būs sākums ilgai, unikālai draudzībai starp mūsu divām valstīm," viņš teica.

Kā liecina aptaujas, Obama kanādiešu vidū ir daudz populārāks nekā viņu pašu premjerministrs. Turklāt divi no ietekmīgākajiem viņa komandas locekļiem ir no Kanādas.

"Es, starp citu, vēlos pateikties dažiem kanādiešiem, kuri ieradās pāri robežai, lai rīkotu kampaņu par mani vēlēšanu laikā. Es to novērtēju un vēlos atgriezties Kanādā, tiklīdz kļūs siltāks," zālei smejoties, pavēstīja Obama.

Hārpers acīmredzami jutās daudz komfortablāk nekā tikšanās laikā ar Bušu, kurš viņu pārsteidza, kad abu pirmās tikšanās laikā 2006.gadā savā tradicionāli neformālajā manierē uzrunāja viņu kā "Stīvu".

Kritiķi Hārpera konservatīvo valdību apsūdzēja Buša pavēļu pildīšanā, kas viņam deva vēl vienu iemeslu turēties atstatus no bijušā Baltā nama saimnieka. Ar Obamu šādas problēmas neradās.

"Kanāda un ASV ir vistuvākie draugi, kādi vien var būt uz šīs zemes," paziņoja Hārpers.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!