2007. gadā Igaunijā, Latvijā un Lietuvā kopā tika uzbūvēti 16 640 jauni dzīvokļi, bet nākamgad starptautiskā nekustamā īpašuma kompānija "Ober-Haus" prognozē tikai 1800 jaunu dzīvokļu celtniecības pabeigšanu, ziņo laikraksts "Postimees".

Pirms diviem gadiem jaunas daudzdzīvokļu mājas Baltijas valstīs auga kā sēnes pēc lietus, taču uz šodienu to celtniecība ir praktiski apstājusies. Pēc "Ober-Haus" prognozēm, nākamgad jauno dzīvokļu skaits palielināsies vien par 1800. "Parādoties jaunam pieprasījumam, kā tas parasti notiek, jauno dzīvojamo platību nepietiekamības dēļ nākotnē cenas var strauji pieaugt," teikts uzņēmuma sastādītajā pārskatā.

Pagājušajā gadā Tallinā tika uzcelti 1420 dzīvokļi, kas ir par 59% mazāk kā 2007. gadā. Finansēšanas apjomu samazinājums, projektu attīstītāju finansiālās grūtības, cenu kritums un patērētāju uzticības zudums ļauj prognozēt, ka šogad Tallinā tiks nodoti ekspluatācijā tikai 500 jauni dzīvokļi.

Pagājušā gada pirmajā ceturksnī pilsētā tika izsniegtas 1128 dzīvojamo telpu celtniecības būvatļaujas, šī gada atbilstošajā periodā to skaits bija 326. Taču ir palielinājies dzīvojamo telpu vidējā kvadratūra - no 110 kvadrātmetriem pagājušā gada pirmajā ceturksnī uz 150 kvadrātmetriem šogad.

Celtniecības uzņēmuma "Nordecon" direktors Jāno Vinks norādīja, ka šodien neviens nesteidzas palielināt savus riskus nozarē, kuras stāvoklis ir, maigi izsakoties, slikts. "Esmu pārliecināts, ka šobrīd ir vēl nogaidīšanas un vērošanas laiks," viņš teica.

Uz jautājumu, vai turīgāko cilvēku interese par celtniecības iespējām, ņemot vērā ievērojamo celtniecības cenu kritumu, nav palielinājusies, Vinks atbildēja, ka arī par bagātniekiem uzskatīto pilsoņu finansiālais stāvoklis bieži vien šodien esot diezgan spiedīgs.

Rīgā pagājušajā gadā jaunuzcelto dzīvokļu skaits bija 3000, 2007. gadā savukārt tika nodoti ekspluatācijā divas reizes vairāk jaunu dzīvokļu. Un arī tikai puse no šī jau tā nelielā skaita ir atradusi sev īpašniekus - Rīgā uz šo brīdi tiek piedāvāti pārdošanā vismaz 2200 jauni dzīvokļi. Pēc nekustamā īpašuma uzņēmumu prognozēm Rīgas jauno dzīvokļu skaits šogad palielināsies vēl par 2200 dzīvokļiem, kuri taps jau uzsākto projektu ietvaros. Nākamajā gadā šis skaitlis varētu sarukt zem tūkstoša.

Igaunija un Latvija ir no jaunajām Eiropas Savienības dalībvalstīm visvairāk mājokļa kredītus izsniegušās valstis. Hipotekārie kredīti abās valstīs sastāda 40% no iekšzemes kopprodukta.

"Ober-Haus" ziņojumā norādīts, ka Igaunijas un Latvijas dzīvojamās platības cenas, salīdzinot ar 2007. gada rādītājiem, kritušās par 40%. Lietuvā cenas kritušās mazāk - par 28%.

Pēc "Ober-Haus" vērtējuma, šobrīd Baltijas valstīs ir izdevīgi meklēt jaunas ofisu telpas, jo to piedāvājums esot daudz lielāks par pieprasījumu. Šī gada sākumā brīvo ofisa telpu platība esot pieaugusi par 22%, un šogad tā palielināsies vēl par 200 000 kvadrātmetriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!