Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) gatavojas publicēt jaunu melno sarakstu, kurā atkārtoti būs iekļautas deviņas valstis jeb tā dēvētās nodokļu miera ostas, pret kurām varētu tikt vērstas finansiālas sankcijas, jo tajās ir kaitīgi nodokļu režīmi un tās atsakās veikt reformas.
Sagaidāms, ka sarakstā, kas acīmredzot tiks publiskots šonedēļ, būs iekļautas Andora, Libērija, Lihtenšteina, Māršala salas, Monako, Nauru un Vanuatu, ziņo "Financial Times".

Sarakstā, iespējams, būs iekļauta arī Samoa, kamēr Niue sala Klusajā okeānā pirmdien pēdējā brīdī vienojās ar OECD, ka tā netiks iekļauta sarakstā.

Sarakstā iekļautās valstis riskē nonākt izolācijā, jo tās atkārtoti noraidījušas OECD prasības izbeigt tādu nodokļu praksi, kas tiek uzskatīta par kaitīgu tirdzniecībai un investīcijām. OECD iniciatīvai papildu stimulu devuši ASV vadītie pūliņi likvidēt iespējas finansēt starptautiskos teroristu tīklus, piemēram, Osamas bin Ladena organizāciju "Al Qaeda".

Pret valstīm, kuras nevēlēsies sadarboties, tiks veikta virkne sankciju, piemēram, tiks anulēti labvēlīgie līgumi nodokļu jomā ar OECD dalībvalstīm.

Pirmo melno sarakstu OECD publicēja 2000.gadā, un tajā bija iekļautas 35 valstis, kuras tiek uzskatītas par nodokļu "miera ostām". Pārējās 26 valstis ir apsolījušas noņemt slepenības plīvuru no savām nodokļu un regulēšanas sistēmām vai arī ir izslēgtas no šī saraksta. 26 valstis ir gatavas noslēgt līgumus par apmaiņu ar informāciju ar 30 OECD dalībvalstīm.

Lihtenšteina pagājušajā nedēļā lika saprast, ka tā nesolīs OECD īstenot reformas un ir apņēmusies saglabāt banku darbības slepenību. Pastāv aizdomas, ka šajā Alpu hercogistē savu naudu ir noguldījis Zimbabves prezidents Roberts Mugabe.

Lihtenšteina bija arī to valstu sarakstā, kuras atteicās piedalīties starptautiskajos pūliņos novērst nelikumīgi iegūtās naudas legalizēšanu. Tomēr pagājušajā gadā tā tika izslēgta no šī saraksta, kad nostiprināja savas finansu kontroles sistēmas.

Monako, ko uzskata par bagātnieku un slavenību miera ostu Eiropā, pagājušajā gadā pēc kritikas solīja pastiprināt kontroli pār nelikumīgi iegūtās naudas legalizēšanu.

Māršala salas, Nauru un Niue ir to 19 valstu melnajā sarakstā, kuras atteikušās piedalīties cīņā pret naudas "atmazgāšanu". Panama, tāpat kā Lihtenšteina, bija šī saraksta 2000.gada versijā, bet tika svītrota, kad nostiprināja finansu kontroles sistēmas.

Libērija nonāk aizvien lielākā izolācijā par tās lomu pilsoņu kara kurināšanā Sjerraleonē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!