Foto: Capital Pictures/Scanpix/LETA

ASV prezidentam un Demokrātu partijas kandidātam uz pārvēlēšanu Džo Baidenam, iespējams, nāksies vērsties tiesā, lai viņa vārds rudens vēlēšanās parādītos uz Ohaio štata vēlētājiem sniegtajiem biļeteniem, ziņo BBC.

ASV saspīlētā politiskā kultūrā novedusi pie situācijas, kur Džo Baidens var netikt iekļauts Ohaio štata biļetenā.

Proti, Ohaio štatā politiskajām partijām ir oficiāli jāapstiprina prezidenta un viceprezidenta kandidāti 90 vai vairāk dienas pirms vispārējām vēlēšanām. Tas nozīmē, ka Baidenam un viņa viceprezidentei Kamalai Herisai līdz 7. augustam jābūt sertificētiem kā demokrātu kandidātiem.

Lai gan Baidens ir nodrošinājis demokrātu nominācijai nepieciešamās balsis, viņš netiks oficiāli nosaukts kā partijas kandidāts līdz nominācijas konventam. Tur arī rodas problēma - Demokrātu nacionālais konvents ir no 19. līdz 22. augustam.

Vēsturiski, kā raksta BBC, šādas lietas tika atrisinātas klusām. Taču nu, politiskajiem strīdiem karsot, tas nav tik vienkārši. Mediji vēsta, ka štata gubernators ir aicinājis sarīkot ārkārtas sēdi, kur grozīt likumu.

Tomēr pastāv iespēja, ka Baidenam būs jāvēršas tiesā.

Republikāņu kandidāts Donalds Tramps nesaskarsies ar šo problēmu, jo viņa partijas konvents notiek no 15. līdz 18. jūlijam.

Republikānis, kurš no Trampa politikas ir sevi jau iepriekš norobežojis, gubernators Maiks Devains, ceturtdien paziņoja, ka sasauks štata likumdevējus, lai labotu "absurdo situāciju".

"To neizdarīt ir vienkārši nepieņemami," sacīja politiķis par Baidena iekļaušanu vēlēšanu biļetenos.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!