Foto: Reuters/Scanpix
Radioaktīvā joda līmenis Klusajā okeānā pie Japānas zemestrīcē bojātās "Fukušimas 1" atomelektrostacijas (AES) pirmdien pārsniedza normu 1150 reizes, bet ir samazinājies kopš svētdienas, kas tas pārsniedza normu 1850 reizes, paziņoja kodoldrošības aģentūra.

Mērījumi tika veikti okeāna ūdenī 30 metru attālumā no 5. un 6.reaktora.

Sestdien radioaktīvā joda līmenis okeāna ūdenī dažus simtus metru no krasta pārsniedza pieļaujamo normu 1250 reizes, bet svētdienas rītā - jau 1850 reizes.

Japānas Radiācijas un rūpniecības drošības pārvaldes pārstāvis Hideiko Nisijama sacīja, ka šo radiācijas pieaugumu izraisījusi radioaktīva ūdens noplūde no AES telpām.

Radioaktīvais ūdens traucē AES operatorfirmai "Tokyo Electric Power Co." (TEPCO) atjaunot reaktoru dzesēšanas sistēmu.

TEPCO piektdien veiktā pārbaudē tika konstatēts, ka 330 metru no šīs AES 1.reaktora okeāna ūdenī radioaktīvā joda-131 līmenis 1250,8 reizes pārsniedz likumā atļauto līmeni. Vēl otrdien šajā vietā joda-131 līmenis pārsniedza normu 126 reizes, bet ceturtdien - 145 reizes.

Lai gan radioaktīvā joda līmenis Klusajā okeānā pie "Fukušimas 1" AES daudzkārt pārsniedz pieļaujamo, tiešus draudus cilvēkiem tas nerada.

Speciālisti skaidroja, ka, lai gan radioaktivitātes līmenis ir relatīvi augsts, tas minimāli ietekmēs zivis un jūras dzīvniekus, ko cilvēki lieto uzturā. Tas tādēļ, ka joda-161 pussabrukšanas periods ir astoņas dienas, un līdz brīdim, kad cilvēki varētu ēst šīs jūras veltes, radioaktivitātes līmenis būs pietiekami zems, lai nebūtu kaitīgs.

Japānā 11.martā notikušajā 9,0 ballu zemestrīcē un tās izraisītajos cunami tika nopietni bojāta "Fukušimas 1" AES reaktoru dzesēšanas sistēma. Bojājumu dēļ notika vairākas eksplozijas un avārijas, kas radīja arī radiācijas noplūdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!