Oktobrī, krītoties māju vērtībai un pieaugot individuālajiem parādiem, par 40% pieaudzis ASV patērētāju pieteikto bankrotu skaits, otrdien paziņoja Amerikas Bankrotu institūts (ABI).
ASV patērētāji iesniedza 106 266 bankrota pieteikumus, kas ir par 40% vairāk nekā pirms gada un par 20% vairāk nekā septembrī.

Līdz šim šogad patērētāji iesnieguši 880 000 bankrota pieteikumu, salīdzinot ar 822 000 visā pagājušajā gadā, paziņoja ABI.

"Krasais patērētāju bankrotu skaita pieaugums oktobrī apliecina smago finanšu nastu uz mājsaimniecību budžetiem, kuru rada lielie parādi, mazie ienākumi un sarūkošā māju vērtība," norādīja ABI izpilddirektors Samjuels Džerdano. "Mēs paredzam, ka 2008.gadā skaits būs lielākais kopš jaunā bankrotu likuma stāšanās spēkā 2005.gadā."

Tā ir pirmā reize, kad mēnesī individuāli iesniegto bankrota pieteikuma skaits ir pārsniedzis 100 000, kopš spēkā stājās ASV bankrota ļaunprātīgas izmantošanas novēršanas un patērētāju aizsardzības likums.

Likums padara privātpersonām grūtāku iespēju pieteikt bankrota aizsardzību, kas ļauj tām atbrīvoties no lielākās daļas parādu. Saskaņā ar likumu privātpersonām ir jāveic audits, lai noteiktu, vai viņām ir pietiekami daudz ienākumu, lai segtu daļu parādu.

ABI savā ziņojumā izmantoja Nacionālā bankrotu pētīšanas centra datus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!