Tuvāko divu nedēļu laikā Vidusjūras centrālajā daļā tiks izvietoti NATO karakuģi un lidmašīnas, lai sniegtu atbalstu Eiropas Savienības (ES) jūras spēku operācijai "Sofija", kas vērsta pret cilvēku kontrabandistiem, ceturtdien Briselē paziņoja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

Tas tiek darīts NATO operācijas "Sea Guardian" ietvaros, par kuru vienošanās panākta jūlijā notikušajā NATO samitā Varšavā.

Pateicoties NATO kopējām pūlēm ar Grieķiju un Turciju migrantu plūsmu uz ES jau ir izdevies ievērojami samazināt, norāda Stoltenbergs. Tāpēc vakar aizsardzības ministru sanāksmē nolemts turpināt alianses atrašanos Egejas jūrā, viņš atklāj.

"Bet situācija Vidusjūrā saglabājas ārkārtīgi nopietna un mēs joprojām redzam nelegālu cilvēku kontrabandu un traģisku dzīvību zaudēšanu rekordaugstos līmeņos," ģenerālsekretārs raksturo situāciju.

"Vakar vakarā sabiedrotie nolēma, ka NATO jaunā operācija "Sea Guardian" atbalstīs ES operāciju "Sofija". Divu nedēļu laikā Vidusjūras centrālajā daļā tiks izvietoti NATO kuģi un lidmašīnas, kas gatavi atbalstīt ES operāciju "Sofija", apzinot situāciju un sniedzot atblstu loģistikā," preses konferencē paziņoja Stoltenbergs.

"Tas ir vēl viens piemērs tam, kā NATO strādā roku rokā ar ES Eiropas drošības uzlabošanai," izceļ Stoltenbergs, kurš pašreizējo ES un NATO sadarbību vērtē kā visu laiku ciešāko.

"Sea Guardian" ir operācija, kas var veikt virkni jūras drošības uzdevumu. Tie ietver situācijas novērošanu, navigācijas brīvības nodrošināšanu, jūras aizliegumu ieviešanu, cīņu pret masu iznīcināšanas ieroču izplatīšanu, svarīgas infrastruktūras aizsargāšnu, cīņu pret terorismu jūrā un kuģošanas drošības stiprināšanu

Ar šo programmu NATO sniedz savu atbalstu drošības garantēšanai, pildot alianses pamatuzdevumus – kolektīvo aizsardzību, krīzes menedžmentu un kooperatīvo drošību.

ES operācija "Sofija" tika sākta 2015. gada jūnijā pēc tam, kad karš Sīrijā un Irākā veicināja vēl nepieredzētu migrācijas vilni no Tuvajiem Austrumiem uz Eiropu. Caur Lībiju uz Itāliju gan vairāk dodas migranti no Āfrikas valstīm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!