Foto: AP/Scanpix

Opozīcijas deputāti atkal ir izpūtuši asaru gāzi Kosovas parlamentā, protestējot pret vienošanos ar Serbiju un Melnkalni.

Lielākās opozīcijas partijas "Pašnoteikšanās" deputāts Glauks Konjufca pirmdien paziņoja, ka partijas biedri neļaus rīkot parlamenta sēdes, kamēr valdība neatcels vienošanos ar Serbiju, kas paredz lielākas tiesības etnisko serbu kopienām Kosovā, kā arī robežas demarkācijas līgumu ar Melnkalni.

"Būs konfrontācija, Mēs neļausim rīkot asamblejas [parlamenta] sēdes," viņš sacīja.

Divi deputāti ir aizturēti, bet vēl diviem ir izsniegts aizturēšanas orderis.

Policija pirmdien paziņoja, ka ir aizturējusi opozīcijas deputātu, kad viņš mēģināja parlamenta ēkā ienest divus asaru gāzes baloniņus.

Parlamenta spīkers Kadri Veseli aicināja opozīciju netraucēt parlamenta darbību šonedēļ, kad Kosovas galvaspilsētā Prištinā ieradīsies ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Pēdējo trīs mēnešu laikā opozīcija regulāri ir traucējusi parlamenta darbību, izpūšot asaru gāzi, piparu gāzi un pūšot svilpes.

Opozīcija nav mierā ar augustā panākto vienošanos ar Serbiju, kas paredz piešķirt lielākas finansiālās un likumdošanas tiesības Kosovas serbu minoritātei, tai skaitā serbu vadītu pašvaldību izvedošanu. Opozīcija uzskata to par draudu valsts albāņu vairākumam un norāda, ka tas padziļinās valsts etnisko dalījumu.

Konstitucionālā tiesa ir apturējusi vienošanos ar Serbiju līdz lēmuma pieņemšanai par to, vai tas nepārkāpj konstitūciju.

Valdība ir paziņojusi, ka lūgs starptautisko ekspertīzi jautājumā par robežas demarkāciju ar Melnkalni.

Kosovā, kur no 1,8 miljoniem iedzīvotāju 90% ir etniskie albāņi, dzīvo arī 120 tūkstoši etnisko serbu.

Kosova pasludināja neatkarību no Serbijas 2008. gadā, tomēr Serbija Kosovas neatkarību joprojām neatzīst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!