Foto: AFP/Scanpix
Pasaulei ir jāpieņem Palestīnas suverenitāte, kā arī jāatzīst, ka Palestīnas teritorija šobrīd tiek okupēta, ikgadējās ANO ģenerālasamblejas uzrunas laikā uzsvēris Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass, ziņo "The Guardian".

Abass uzrunā norādīja, ka Palestīnas spēki izmisumā ir novesti tik tālu, ka, ja vien starptautiskie spēki neatbalstīs Palestīnas cīņu pret Izraēlas okupāciju Palestīnas armiju Oslo miera vienošanās vairs neapturēs.

1993. gada Oslo vienošanās oficiāli sāka uz autonomiju balstītu miera procesu un noveda pie palestīniešu pašpārvaldes nodibināšanas, kurai jāpārvalda daļa okupētā Jordānas upes rietumkrasta un Gazas josla, kamēr nebūs panākta galīgā vienošanās.

Abass uzrunā arī minēja, ka 20 gadus vecais miera līgums ir novecojis, kā arī, tas vairs, iespējams, nespēj pastāvēt, jo miera vienošanos ievēro tikai viena no konfliktā iesaistītajām pusēm.

Kā vēsta "The Guardian", ceturtdien Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, uzrunājot ANO pārstāvjus, ieplānojis atbildes runu Palestīnas līderim.

Izraēla okupēja Austrumjeruzalemi 1967. gadā un vēlāk to anektēja. To gan nav atzinusi starptautiskā sabiedrība. Pašlaik tur līdzās dzīvo aptuveni 200 000 ebreju un apmēram 300 000 palestīniešu.

Palestīnieši vēlas, lai Jeruzalemes austrumu daļa kļūtu par viņiem "apsolītās valsts" galvaspilsētu un kategoriski iebilst pret Izraēlas centieniem paplašināt kolonistu mikrorajonus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!