Oslo sola divu miljonu Norvēģijas kronu (176 000 latu) lielu atlīdzību tam, kurš palīdzēs atgūt Edvarda Munka gleznas "Kliedziens" un "Madonna", kuras pagājušajā gadā tika nozagtas no muzeja Norvēģijas galvaspilsētā.
"Summa tiks samaksāta, kad gleznas būs atgūtas un atzītas par oriģināliem," teikts pilsētas domes paziņojumā. Mākslas darbu īpašniece ir Norvēģijas galvaspilsēta.

Naudas atlīdzība - aptuveni tikpat liela kā Norvēģijas loterijas iknedēļas laimests - tiks samaksāta cilvēkam, kurš sniegs policijai informāciju, kas palīdzēs atgūt 1893.gadā tapušos mākslas darbus.

Pagājušā gada 22.augustā divi bruņoti zagļi daudzu tūristu acu priekšā no Oslo Munka muzeja nozaga vienu no slavenās gleznas "Kliedziens" versijām. Tajā pašā dienā zagļi no Oslo muzeja nozaga vēl vienu Munka šedevru - gleznu "Madonna".

Policija šajā lietā ir apcietinājusi četrus cilvēkus. Viņi visi noliedz savu saistību ar notikušajām zādzībām.

Gleznā "Kliedziens" uz asinssarkanu debesu fona redzams pārbijies cilvēks, kurš saķēris galvu. Šis mākslas darbs ir kļuvis par sava veida simbolu baiļpilnam gadsimtam, kurā bija tādi traģiski notikumi kā atombumbu nomešana un holokausts.

Mazāk pazīstamajā, bet arī ļoti vērtīgajā darbā "Madonna" attēlota noslēpumaina sieviete ar kailām krūtīm un gariem melniem matiem.

Policijas jurists Mortens Hojems Erviks noliedz, ka atlīdzība par gleznām liecinātu par to, ka izmeklēšana nonākusi strupceļā.

"Tas ir apspriests ar īpašniekiem visu laiku," viņš stāstīja. "Mēs gaidījām īsto mirkli."

"Mēs esam pārliecināti, ka gleznas tiks atgūtas. Mēs uzskatām, ka tā (atlīdzība) varētu ietekmēt to, ka gleznas tiks atgrieztas mazliet agrāk, bet tas tomēr varētu aizņemt kādu laiku," piebilda jurists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!