Foto: stock.xchng
NATO gada beigās izvedīs no Irākas savu militārās apmācības misiju, jo Irāka ir atteikusies piešķirt tiesisku neaizskaramību NATO karavīriem, svētdien paziņoja Irākas valdības padomnieks nacionālās drošības jautājumos Falahs al Fajads.

NATO amatpersona Briselē tomēr noliedza, ka būtu pieņemts šāds lēmums.

NATO lēmums, kas "pārsteidzis" Irāku, nozīmētu NATO spēku aiziešanu no Irākas tuvāko nedēļu laikā tā paša iemesla dēļ, kāpēc ASV šogad izvedīs savu apmācības misiju no Irākas. NATO bija piekritusi principā pagarināt savas misijas atrašanos Irākā līdz 2013.gada beigām.

"NATO mūs pārsteidza ar šo lēmumu," sacīja Fajads un piebilda, ka NATO informējusi Irāku par šo lēmumu ceturtdien. "Es būtu devis priekšroku sadarbībai ar NATO citos aspektos, ne vien caur tās misiju Irākā, un es cerēju, ka šī misija paliks," sacīja padomnieks.

NATO amatpersona Briselē, kas vēlējās saglabāt anonimitāti, sacīja, ka "vēl nav pieņemts nekāds lēmums".

"Kad mūs lūdz pagarināt misiju, mums jāpārliecinās, vai tiks pagarināts arī tas pats juridiskais ietvars," sacīja NATO amatpersona.

Irākas valdības preses sekretārs Ali al Dabags 29.novembrī paziņoja, ka Irāka izskata līgumu par NATO klātbūtnes pagarināšanu Irākā pēc šī gada beigām, bet šāds līgums nepiešķirtu NATO karavīriem imunitāti pret kriminālvajāšanu.

Tajā pašā dienā NATO preses sekretārs paziņoja, ka Irākas premjerministrs Nuri al Maliki lūdzis NATO pagarināt apmācības misiju līdz 2013.gada beigām un Ziemeļatlantijas Padome (28 NATO valstu vēstnieki) principā akceptējusi šo lūgumu, bet tehniskas detaļas vēl tiek izstrādātas.

NATO misijas mērķis ir atbalstīt "Irākas drošības spēku apmācības struktūru un institūciju attīstību". Novembrī NATO spēkos Irākā bija pārstāvētas 12 valstis.

ASV jau agrāk nolēma līdz šī gada beigām izvest visus savus karavīrus no Irākas tiem nepiešķirtas tiesiskās imunitātes dēļ. Irākā vēl atrodas apmēram 6000 ASV karavīru četrās bāzēs, bet savulaik Irākā bija dislocēti apmēram 170 tūkstoši ASV karavīru 505 bāzēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!