Foto: AFP/Scanpix
Lībijas Pagaidu pārejas nacionālā padome grib, lai sagūstītais gāztā diktatora Muamara Kadafi dēls Seifs al Islāms tiktu tiesāts Lībijā, nevis Starptautiskajā krimināltiesā (SKT), svētdien paziņoja pagaidu valdības tieslietu ministrs Mohammeds al Allagi.

SKT ir izsludinājusi meklēšanā Srifu al Islāmu Kadafi, kurš kopā ar vairākiem miesassargiem sestdienas naktī tika aizturēts Lībijas dienvidos.

"Mēs gribam, lai Seifa al Islāma prāva notiktu Lībijā, jo Lībijas tiesa ir likums, bet starptautiskā tiesa ir izņēmums," Allagi paziņoja aģentūrai AFP. 

"Mums ir nepieciešamās garantijas taisnīgai prāvai, īpaši pēc likuma grozījuma [pieņemšanas], kas garantē tiesu varas neatkarību no izpildvaras," sacīja tieslietu ministrs.

SKT par noziegumiem pret cilvēci saistībā ar protestu apspiešanu ir izvirzījusi apsūdzības trim Kadafi režīma pārstāvjiem: pašam Muammaram Kadafi, viņa dēlam Seifam al Islāmam un bijušajam izlūkdienesta priekšniekam Abdullaham al Senusi, kura atrašanās vieta nav zināma.

39 gadus vecais Saifs al Islāms ir Muammara Kadafi otrs vecākais dēls, un tika uzskatīts, ka viņš būs diktatora varas mantinieks.

Lai gan Seifam al Islāmam ir izvirzījusi apsūdzības SKT, Lībijas pagaidu valdības amatpersonas ir izteikušās, ka viņš tiks tiesāts Lībijā. SKT sestdien paziņoja, ka Lībijai ir jāizdod tai sagūstītais Kadafi dēls, tomēr atzina par iespējamu prāvas rīkošanu Tripolē, jo valstīm ir priekšroka par kara noziegumiem apsūdzētos tiesāt savā teritorijā. Lai pārrunātu situāciju, nākamnedēļ vizītē Lībija ieradīsies SKT galvenais prokurors Hosē Luiss Moreno-Okampo.

Lībijā februārī sākās bruņota sacelšanās pret diktatora Muamara Kadafi režīmu, kas bija valdījis kopš 1969.gada, un tas tika gāzts augustā, bet Kadafi tika notverts un nogalināts 20.oktobrī savā dzimtajā pilsētā Sirtē.

Seifs al Islāms Kadafi un vairāki viņa miesassargi tika aizturēti sestdienas naktī, kad viņi brauca autokolonnā uz rietumiem no tuksneša pilsētas Obari. Viņus aizturēja pagaidu valdību atbalstošie kaujinieki no valsts rietumu pilsētas Zintanas, kuri bija ieradušies valsts dienvidos ar nolūku atrast Saifu al Islāmu Kadafi.

Aizturētais Seifs al Islāms ar lidmašīnu tika nogādāts Zintanā, bet viņu paredzēts drīzumā pārvest uz galvaspilsētu Tripoli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!