Trešdien trešo dienu risinās sadursmes starp Pakistānas valdībai lojālajiem cilšu kaujiniekiem un starptautiskās teroristiskās organizācijas "Al Qaeda" kaujiniekiem no ārvalstīm un dzīvību zaudējuši vismaz 106 cilvēki, paziņoja amatpersonas.
Pakistānas armija arī ar artilēriju apšaudījusi uzbeku kaujiniekus, kuri slēpjas cilšu apdzīvotajā kalnainajā Dienvidvaziristānas reģionā, kas robežas ar Afganistānu, lai arī armijas pārstāvis to noliedz.

Kā paziņojušas Pakistānas amatpersonas, sadursmes parāda, ka ciltis tagad atbalsta prezidenta Perveza Mušarafa centienus padzīt no reģiona ārvalstu kaujiniekus.

"Tas ir valdības reģionā īstenotās politikas panākums pārliecināt ciltis vērsties pret ārzemniekiem," paziņoja iekšlietu ministrs Aftabs Šerpao.

Kaujas sākās pirmdien, kad bijušais talibu komandieris mulla Nazirs, kurš, pēc valdības teiktā, ir pārgājis tās pusē, pavēlēja atbruņoties uzbeku kaujinieka Tahira Juldaševa sekotājiem.

Pēc amatpersonu teiktā, Juldaševs, kurš vada grupējumu "Uzbekistānas islāma kustība", agrāk bijis tuvs Osamas bin Ladena līdzgaitnieks. Viņam aizmuguriski piespriests nāvessods par sprādzienu rīkošanu Uzbekistānas galvaspilsētā Taškentā.

Juldaševs un viņa vīri bija starp tiem tūkstošiem kaujinieku, kuri bēga no Afganistānas pēc ASV vadītā iebrukuma 2001.gada nogalē un mēģināja rast patvērumu Pakistānā cilšu apdzīvotajā joslā gar robežu.

"Gājuši bojā vismaz 78 uzbeki un viņu vietējie atbalstītāji un 28 mullas Nazira atbalstītāji, ieskaitot četrus bērnus, kurus nogalināja šāviņš," pavēstīja drošības spēku amatpersona, kas vēlējās palikt anonīma.

Vairāk nekā puse no tiem nogalināti sadursmēs pēc otrdienas vakara, kuru Nazirs bija noteicis uzbeku kaujiniekiem kā galīgo termiņu Kalušas pilsētas pamešanai, kura atrodas sadursmju centrā.

Vietējie iedzīvotāji un augsta ranga drošības spēku amatpersona pavēstīja, ka armija trešdienas rītā ar artilēriju apšaudījusi ārvalstu kaujiniekus, kad nemiernieki apšaudījuši armijas bāzi Dienvidvaziristānas galvaspilsētā Vanā.

Artilērijas šāviņi sagrāvuši divus bunkurus, kurus kaujinieki nesen bija izvietojuši pilsētas nomalei cīņām ar vietējo cilšu kaujiniekiem, saka vietējie iedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!