Pakistāna, kas ir svarīgs ASV sabiedrotais karā pret terorismu, ir izmantojusi nometnes Afganistānā Kašmiras separātistu kaujinieku apmācīšanai, trešdien paziņoja bijušie ANO un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) darbinieki.
Islāmabada ir izmantojusi savas attiecības ar Afganistānā valdošo grupējumu "Taleban", lai izveidotu šādas nometnes kašmiriešiem.

Kašmiras separātistu cīņā pret Indijas valdību kopš 1989.gada ir nogalināti 35 tūkstoši cilvēku. Kašmiras jautājums ir izraisījis divus no trim kariem starp Indiju un Pakistānu.

Pakistānas ilgais atbalsts talibiem ir "ļāvis Pakistānai pārcelt Kašmiras separātistu mācību nometnes uz Afganistānu", paziņoja bijušais ANO politiskais padomnieks Afganistānā Čārlzs Santoss. Šādā veidā Pakistāna guvusi labumu no Afganistānas ekstrēmistiem un iespēju noliegt savu saistību ar Kašmiras kaujiniekiem.

Bijušais CIP pretterorisma operāciju vadītājs Vinsents Kanistraro piebilda, ka Kašmiras kaujinieku apmācībā aktīvi piedalās Pakistānas militārais izlūkdienests.

Indija apsūdz Pakistānu islāma dumpinieku apbruņošanā un apmācīšanā, bet Islāmabada to noliedz un apgalvo, ka sniedzot tikai morālu un diplomātisku atbalstu kašmiriešu cīņai par pašnoteikšanos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!