Otrdien Pakistāna veiksmīgi izmēģināja vidēja darbības rādiusa ballistisko raķeti, kas ir piemērota kodollādiņu nešanai. Militārajā ziņojumā teikts, ka tādējādi valsts palielina savas spējas aizsargāties pret jebkura veida draudiem, informē ārvalstu prese.
Pakistānas rīcībā ir kodolieroči, un tā veic regulārus raķešu izmēģinājumus, kaut arī ir atjaunots miera process attiecībās ar sāncensi kodolieroču jomā Indiju. Pēdējais kodollādiņu nestspējīgas raķetes izmēģinājums Pakistānā notika 4. jūnijā.

“Šorīt Pakistāna vēlreiz veiksmīgi izmēģināja vietēja ražojuma vidēja darbības rādiusa raķeti “Hatf V (Ghauri)”,” teikts paziņojumā. Tajā rodama informācija par to, ka izmēģinājumu vēroja arī valsts premjerministrs Šaukats Azizs.

Pakistāna pirmo reizi veica kololbumbas izmēģinājumu 1998. gadā, un apgalvo, ka valsts bruņošanās ir kā atbilde uz Indijas kodolieroču programmu. Pakistāna un Indija kopš abu valstu neatkarības iegūšanas 1947. gadā ir uzsākušas trīs karus, ziņo Reuters.

Raķete tika izgatavota Khana izpētes laboratorijā, Pakistānas galvenajā urāna bagātināšanas rūpnīcā. Tā ir nosaukta Abdula Khana vārdā, kurš tiek godināts par valsts pirmās atombumbas izgatavošanu.

Šogad Khans tika atlaists no īpašā valsts padomdevēja amata, jo atzinās, ka ir eksportējis kodolieroču izgatavošanas plānus un Irānu, Lībiju un Ziemeļkoreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!