Piektdien Pakistānas lielākajās pilsētās islāmisti rīkoja demonstrācijas, lai protestētu pret Dānijas laikrakstu lēmumu atkārtoti publicēt karikatūru par pravieti Muhamedu, kas pirms diviem gadiem izraisīja sašutuma vētru visā islāma pasaulē.
Šo karikatūru - vienu no 12, kas 2006. gadā izraisīja nemierus daudzās musulmaņu valstīs - pagājušajā mēnesī atkārtoti publicēja vairāki Dānijas laikraksti, lai solidarizētos ar mākslinieku, kad tika apcietināti trīs vīrieši, kuri gatavojās noslepkavot viņu.

Vairākas reliģiskās organizācijas un politiskie grupējumi aicināja sākt streiku, ko akceptēja arī biznesa aprindas Karači, kas ir valsts komerciālā galvaspilsēta. Veikali bija slēgti un sabiedriskais transports kursēja ar pārtraukumiem, taču bankas un lielākā daļa biroju bija atvērti.

"Ar šo streiku tirdzniecības aprindas pauž savu dziļo sašutumu un nepatiku pret tiem, kuri zaimo pravieti Muhamedu," teica Karači Tirgus asociāciju alianses priekšsēdētājs Atiks Mirs.

Pēc piektdienas lūgšanām notika vēl vairāki protesti citās pilsētās, arī Islamabadā, Lahorā, Multanā un Kvetā, taču tajos piedalījās tikai daži simti cilvēku.

Vardarbībā, kas satricināja musulmaņu valstis 2006. gadā, dzīvību zaudēja vismaz 50 cilvēku, tai skaitā pieci Pakistānā. Pagājušajā mēnesī Pakistānas varas iestādes lika interneta pakalpojumu sniedzējiem bloķēt populāro interneta vietni "YouTube", kad tajā parādījās islāmu aizvainojoši materiāli.

Varas iestādes attaisnoja šo rīkojumu, sakot, ka tas dod iespēju izvairīties no nemieriem šajā lielākoties musulmaņu valstī ar 160 miljoniem iedzīvotāju.

Aizliegums tika atcelts vēlāk, kad "YouTube" minētos materiālus izņēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!