Pakistānas prezidents Asifs Ali Zardari parakstījis asas debates izraisījušo likumprojektu, saskaņā ar kuru Svatas ielejā tiek ieviesti šariata likumi, otrdien vēsta BBC.

Prezidents šādu soli spēris pēc tam, kad Pakistānas parlaments pieņēma rezolūciju, kurā aicināja Ali Zardari pildīt solījumus, kas iepriekš doti talibu kustības vadībai.

Vēl februārī apmaiņā pret talibu bruņoto darbību apturēšanu šajā provincē viņiem tika solīta šariata likumu ieviešana.

Pakistānas rietumu sabiedrotie, kas atbalsta Ali Zardari, šo vienošanos kritizējuši, tāpēc prezidents atlicis tās īstenošanu.

Pastāv bažas, ka vienošanās tikai nostiprinās islāmistu kaujinieku pozīcijas Pakistānas ziemeļrietumos, kas kļuvuši par talibu un "Al Qaedas" atbalsta punktu.

Šariata tiesu tiesneši darbu reģionā uzsāka šī gada martā. Daudzi vietējie iedzīvotāji sveic tiesnešu parādīšanos Svatas ielejā, ticot to īstenotajai taisnīgajai tiesai. Tomēr jau vairākkārt izskanējušas ziņas par tiesnešu piespriestajiem bargajiem sodiem, kuriem daudzi nepiekrīt.

Tiesneši, kas ir kvalificēti islāma tiesībās, iecelti, konsultējoties ar talibu garīdznieku Sūfi Mohammadu, kas parakstījis vienošanos ar valdību.

Lai panāktu reģionā šariata tiesību ieviešanu, stingrās līnijas piekritējs garīdznieks Maulana Fazlullahs gandrīz divus gadus organizēja iebiedēšanas kampaņu, kuras laikā tika slepkavoti šīs idejas pretinieki, nocērtot viņiem galvas, spridzinātas meiteņu skolas, sabotēti izklaides pasākumi un rīkoti uzbrukumi valdības spēkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!