Pakistānas prezidents Pervezs Mušarafs trešdien paziņoja, ka karavīru un Sarkanajā mošejā iebarikādējušos kaujinieku astoņas dienas ilgušajās sadursmēs gājuši bojā vismaz 106 cilvēki, un galvenokārt pie tā vainojami islama ekstrēmisti, kuru piekoptā ticība un rīcība turpmāk Pakistānā vairs netiks paciesta, raksta aģentūra AP.
Dažas stundas pēc šī paziņojuma otrais pēc ranga nozīmīgākais "Al-Qaeda" vadonis laida klajā video ierakstu, kurā izteikts aicinājums pievienoties kaujinieku cīņai pret Mušarafu, pakistānieši tiek mudināti iesaistīties svētajā karā, lai atriebtu armijas uzbrukumu. Aimans az-Zavahri norāda, ka prezidents ir iemīdījis pakistāniešu godu dubļos.

Amatpersonas ziņo, ka mošejas kompleksa aplenkuma un ieņemšanas laikā gāja bojā desmit karavīri, viens policists un vairāki civiliedzīvotāji. Vēlāk, attīrot mošeju no gruvešiem un mīnām, tika atrastas 73 kaujinieku mirstīgās atliekas, kas acīmredzot, bija gājuši bojā 35 stundu ilgajās cīņās. Jau ziņots, ka bojā gājušo vidū ir arī kaujinieku līderis, "Taliban" atbalstītājs, garīdznieks Abduls Rašids Gazi.

Reliģijas studenti jau vairākus mēnešus cenbija centušies panākt stingro šariata likumu ieviešanu, un viena no viņu aktivitātēm bija pat viņuprāt pagrimušu cilvēku nolaupīšana un nogādāšana mošejā, kur studenti centās šos cilvēkus pievērst pareizajai ticībai.

Mušarafs jau pirms pieciem gadiem solīja noregulēt situāciju ar tūkstošiem Pakistānas reliģisko skolu, tomēr bažas par to aktivitātēm ir arvien pieaugušas – tiek uzskatīts, ka skolu teritorijās ir uzsākta kaujinieku, tajā skaitā "Taliban" Afganistānas kaujinieku apmācība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!