Lietuvas prezidents Rolands Pakss iepriekš ierakstītā uzrunā, kas tika pārraidīta televīzijā pirmdienas vakarā, tikai dažas stundas pirms paredzētā balsojuma Seimā par viņa impīčmentu kārtējo reizi paziņoja, ka neatkāpsies no amata.
Pakss sacīja, ka nožēlo savas kļūdas, taču apgalvo, ka prezidenta skandāls nebūtu noticis, ja viņš ar saviem padomniekiem nebūtu cīnījušies pret "korumpēto sistēmu".

"Atzīstot kļūdas, no kurām es neizvairījos, es vēlētos teikt: tās [kļūdas] nebija tādas, lai kaitētu Lietuvai. Neviens mans lēmums vai rīcība nekaitēja Lietuvai un mūsu tautas interesēm," teica Lietuvas prezidents.

"Ja es ar saviem padomniekiem nebūtu mēģinājis iznīcināt korumpēto sistēmu, skandāls nekad nebūtu noticis. Šodien es maksāju augstu cenu, lai pretotos sistēmai, kuras daļai man bija jābūt, bet es nesamierinājos ar man atvēlēto lomu," sacīja Pakss.

Viņš centās mazināt pagājušajā nedēļā paziņotā Konstucionālās tiesas lēmuma par to, ka viņš ir vainīgs konstitūcijas pārkāpumos, nozīmi.

"Visbeidzot nepalika neskaidrības attiecībā uz apsūdzībām, kas man tika izvirzītas pirms pieciem mēnešiem. Vairs nav pat mājiena par sakariem ar ārzemju noziedzniekiem, kuros mani apmeloja pirms pieciem mēnešiem, skandāla pirmajā dienā. Nekas vairs nav dzirdams par draudiem valsts nacionālajai drošībai. Visu šo laiku katru dienu notika mēģinājumi pārliecināt jūs ar absurdiem izdomājumiem, ka tikai pēc prezidenta atcelšanas Lietuvā plauks demokrātija un uzausīs jauna dzīve," sacīja Pakss.

Viņš uzsvēra, ka demisija būtu vieglākā izeja. "Lai mana stingrā apņēmība palikt amatā dod drosmi arī jums, mīļie cilvēki," teica Lietuvas prezidents.

Pakss solīja "ar godu pieņemt" Seima lēmumu par viņa impīčmenta lietā, "lai kāds arī tas būtu".

Tā dēvēto prezidenta skandālu viņš nodēvēja par "mākslīgu".

Pakss aicināja savus atbalstītājus, kas kuri gatavojas paust savu nostāju pie Seima ēkas balsojuma laikā, "visur un vienmēr saglabāt mieru un saskaņas garu".

Lietuvas Seims pirmdien atsāka Paksa impīčmenta procesu, kuru vada Augstākās tiesas priekšsēdētājs Vītauts Greičus.

Seima deputātiem būs jābalso par trijām apsūdzībām Paksam - par nelikumīgu pilsonības piešķiršanu viņa priekšvēlēšanu kampaņas dāsnākajam sponsoram Jurijam Borisovam, par to, ka Pakss atklājis Borisovam, ka specdienesti noklausās viņa telefonsarunas, un par to, ka Pakss izdarījis spiedienu uz ceļu būves firmu "Žemaitijos keliai", lai panāktu tās akciju nodošanu ar prezidenta aprindām saistītām personām. Pagājušajā nedēļā KOnstitucionālā tiesa atzina, ka, šādi rīkojoties, Pakss ir pārkāpis konstitūciju.

Seima sēdē Paksa advokāts Ģedimins Baublis nolasīja prezidenta paskaidrojumus, kuros Pakss kārtējo reizi noliedz apsūdzības.

Par Paksa atcelšanu no amata Seims varētu balsot pirmdienas vakarā vai otrdien.

Iepriekš Pakss solīja, ka vēl pirms impīčmenta balsojuma personīgi ieradīsies parlamentā, lai sniegtu savus paskaidrojumus par viņam izvirzītajām apsūdzībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!