Foto: AFP/Scanpix
Palestīnā otrdien sākta 2004. gadā mirušā palestīniešu autonomijas vadītāja Jasira Arafata mauzoleja demontāža pirms gaidāmās ekshumācijas, lai pārbaudītu viņa nāves apstākļus pēc tam, kad izskanēja ziņas, ka līderis ir noindēts ar poloniju, vēsta aģentūra “France Presse”.

Strādnieki sākuši demontēt Arafata mauzoleju Rietumkrasta Ramallahas pilsētā, viņa bijušā štāba teritorijā.

"Šodien mēs sākām no turienes izņemt betona blokus. Šis darbs turpināsies vismaz piecas dienas," aģentūrai pastāstījis kādas autonomijas vadības pārstāvis, kurš vēlējies palikt anonīms.

Palestīnieši pašpārvaldes prezidents Jasirs Arafats mira 2004. gada novembrī slimnīcā Francijā. 2012. gada jūlijā telekanāls " Al - Jazeera" ziņoja, ka Arafats ir noindēts ar Poloniju.

Pašpārvaldes amatpersona norāda, ka ekshumācija un mirstīgo atlieku izmeklēšana notiks vairākās stadijās. Audu paraugus pārbaudīs Šveices, Francijas un Krievijas speciālisti. Iegūtos datus salīdzinās un speciāla komisija mēģinās noteikt līdera nāves iemeslus, vēsta aģentūra.

Mauzolejs jau ir slēgts apmeklētājiem un tam apkārt ir uzstādīts nožogojums. Varas iestādes apsolīja, ka nevienam un nekādos apstākļos neļaus fotografēt Arafata atliekas.

Arafata nāves iemeslu izmeklēšana atsākta 2012. gada augustā, kad Šveices radiologi uz viņa privātajām lietām atrada radioaktīvā polonija - 210 pēdas. Izmeklēšanu pasūtīja televīzijas kanāls "Al - Jazeera". Pēc tam Arafata tuvinieki vērsās pie palestīniešu autonomijas ar lūgumu pārbaudīt mirstīgās atliekas.

Pašpārvaldes vadītājs Mahmuds Abass atļāva sākt jaunu izmeklēšanu un pieaicināja Šveices, Francijas un Krievijas ekspertus. Sagaidāms, ka pašu Arafata ķermeni ekshumēs 26. novembrī.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka Nobela Miera prēmijas laureāts Arafats, kurš gandrīz 40 gadus bija vadījis palestīniešu brīvības cīņu, nomira 2004. gada 11.novembrī pēc vairākas nedēļas ilgas ārstēšanās. Viņš bija aizvests uz Franciju no Palestīnas pašpārvaldes mītnes Jordānas rietumkrasta Rāmallāhas pilsētā.

Francijas amatpersonas, atsaucoties uz privātās dzīves aizsardzības likumiem, atteicās izpaust precīzu Arafata nāves cēloni vai viņa veselības stāvokli, tāpēc radās dažādas baumas un teorijas par viņa saslimšanas cēloni.

Kad Arafats 75 gadu vecumā nomira, Palestīnas pašpārvaldes amatpersonas apgalvoja, ka viņu noindējusi Izraēla. Palestīniešu 2005.gadā veiktā izmeklēšanā tomēr tika noskaidrots, ka nāves cēlonis nebija vēzis, AIDS vai noindēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!