Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Protestējot pret Izraēlas plānu anektēt teritorijas okupētajā Rietumkrastā, palestīniešu drošības dienests pārtrauks dalīties ar informāciju ar ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldi (CIP), ceturtdien paziņojusi augsta ranga amatpersona.

"Pagājušas 48 stundas kopš amerikāņu izlūkdienests brīdināts, ka ar viņiem noslēgtā vienošanās vairs nav spēkā," paziņoja palestīniešu diplomāts sarunām ar Izraēlu Sāebs Erīkāts.

Viņš sacīja, ka sadarbība ar ASV drošības jomā ir pārtraukta.

Palestīniešu vadība ir boikotējusi ASV valdību, kopš prezidents Donalds Tramps 2017. gada beigās vienpusēji atzina Jeruzalemi par Izraēlas galvaspilsētu. Tomēr vairākās jomās, kas nav saistītas ar politiku, attiecības tika turpinātas, tai skaitā starp palestīniešu drošības dienestu un CIP.

Ar kādu tieši informāciju slepenie dienesti dalās, nav zināms, taču domājams, ka tā saistīta ar palestīniešu kaujinieku grupējumiem, piemēram, "Hamas".

Erīkāts sīkāk nepaskaidroja, kā tieši vienošanās pārtraukšana izpaudīsies.

ASV vēstniecība Jeruzalemē atteicās komentēt Erīkāta paziņojumu.

Palestīniešu pašpārvaldes prezidents Mahmuds Abass otrdien paziņoja, ka visas palestīniešu vienošanās un saprašanās ar Izraēlu un ASV ir izbeigtas.

Abasa paziņojums bija atbilde uz Izraēlas plāniem anektēt ebreju apmetnes un Jordānas ieleju Izraēlas okupētajā Jordānas rietumkrastā. Pēc jaunās Izraēlas valdības izveidošanas ir iespējama šo plānu ātra īstenošana.

Palestīniešu līderis piebilda, ka tas ietver arī vienošanās drošības jomā.

Abass bija draudējis ar līdzīgiem soļiem arī agrāk, bet nebija šos draudus īstenojis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!