Foto: Reuters/Scanpix

Maltas opozīcijas līderis pirmdien aicinājis premjerministru atlaist enerģētikas ministru Konrādu Mici un kancelejas vadītāju Kītu Skembri par saistību ar "Panamas dokumentu" skandālu.

Ja viņu atkāpšanās netiks panākta, Maltas premjerministram Džozefam Muskatam var nebūt citas izvēles, kā atkāpties pašam, žurnālistiem paziņoja opozīcijas līderis Simons Busutils.

No Panamas juridiskās firmas "Mossack Fonseca" nopludinātie dokumenti liecina, ka Mici un Skembri 2015.gadā izveidojuši divus ārzonas trasta fondus Jaunzēlandē, kas bijuši saistīti ar slepeniem Dubaijas bankas kontiem un diviem Panamas uzņēmumiem, ko abi politiķi izveidoja ar "Mossack Fonseca" starpniecību.

Muskats parlamentā paziņoja, ka vērsīsies pret saviem sabiedrotajiem tikai tad, ja iekšējā izmeklēšanā tiks atklāti pierādījumi, ka viņi pastrādājuši ko pretlikumīgu.

Kā ziņots, no "Mossack Fonseca" datu centra ir nopludināti 11,5 miljoni nodokļu dokumentu, kuros redzams, ka šī firma palīdzējusi pasaules politiķiem un slavenībām slēpt savu īpašumu no nodokļu iestādēm.

Vācijas laikraksts "Sueddeutsche Zeitung" ieguva "Mossack Fonseca" dokumentus no anonīma avota un dalījās ar citiem pasaules medijiem, izmantojot Izmeklējošo žurnālistu starptautisko konsorciju (ICIJ).

Nopludinātie dokumenti par apmēram 140 politiķu slēptiem ārzonu darījumiem attiecas uz gandrīz 40 gadus ilgu periodu. Panamā bāzētajai firmai "Mossack Fonseca" ir biroji vairāk nekā 35 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!