Foto: AFP/Scanpix/LETA

Laikā, kad pasaules uzmanība pievērsta jaunā koronavīrusa pandēmijas apkarošanas centieniem, Ķīna stiprina savu militāro ietekmi teritoriālo strīdu pārņemtajā Dienvidķīnas jūras reģionā, raksta portāls "Asia Times".

Pēdējo dienu laikā Ķīna aizvadījusi militārās mācībās, kā arī reģionā dislocējusi liela mēroga militāros resursus, atzīmē medijs.

Citas reģiona valstis, kuras pretojušās Ķīnas centieniem iegūt teju pilnīgu kontroli pār dabas resursu bagāto jūru, kuru caurvija arī vieni no pasaulē aktīvākajiem ūdensceļiem, šobrīd ir sarežģītā pozīcijā, jo tās primāri cenšas novērst Covid-19 izplatīšanos un nevar lielākus resursus atvēlēt citiem stratēģiski svarīgiem jautājumiem.

Līdzīgā pozīcijā atrodas arī ASV, kas jau gadiem iebilst Pekinas mēģinājumiem palielināt ietekmi Dienvidķīnas jūrā – jaunā koronavīrusa uzliesmojums bijis īpaši smags ASV un radījis virkni problēmu ekonomikas sektorā.

Ķīnas dabas resursu ministrija vēstījusi, ka nesen Āzijas lielvalstij jūras ziemeļu reģionā sasniegusi līdz šim nebijušu vienas dienas dabasgāzes ieguves apjomu. Tāpat Ķīna lepojusies ar militārajiem manevriem jūras strīdus teritorijās. To vidū bijušas pretzemūdeņu mācības.

Pekina apgalvo, ka tai ir tiesības kontrolēt gandrīz visu Dienvidķīnas jūru. Lai stiprinātu savu ietekmi, Ķīna jūrā uzbūvējusi pat vairākas mākslīgās salas un tajās izvietojusi arī militāro bruņojumu. Citas reģiona valstis, tostarp Malaizija un Filipīnas, kurām arī ir teritoriālas pretenzijas uz atsevišķiem jūras reģioniem, šādas Ķīnas darbības vērtējušas ar bažām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!