Okeānijas valsts Papua-Jaungvinejas policija otrdien atklājusi uguni pa studentiem, kuri piedalījās protestā pret valsts premjerministru Pīteru Onīlu, trešdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Vairāki studenti galvaspilsētā Portmorsbi notikušajā incidentā ievainoti. Opozīcijas politiķi ziņo arī par četriem bojāgājušajiem, taču šī informācija nav neatkarīgi apstiprināta.

Studenti protesta laikā devušies gājienā no universitātes pilsētiņas uz parlamenta ēku. Vismaz 10 studenti smagā stāvoklī nogādāti slimnīcā, no avotiem galvaspilsētā uzzināja aģentūra "Reuters".

Kāds aculiecinieks BBC pastāstīja, ka dzirdējis šāvienus un redzējis asaru gāzes mākoņus, kā arī bēgošus cilvēkus.

"Es redzēju, kā policisti sit un spārda meitenes, kuras nevarēja paskriet pietiekami ātri un tika panāktas. Es kliedzu, bet man teica, ka mani nošaus, ja es filmēšu vai fotografēšu," pastāstīja aculiecinieks.

Tāpat viņš redzējis paceļamies dūmus no studentu kopmītnēm. Uz studentu pilsētiņu ierodoties vecāki, lai pārliecinātos, ka ar viņu bērniem viss ir kārtībā.

Deputāts un premjera kritiķis Garijs Džufa sociālajos tīklos paziņoja, ka šaušana sākusies pēc strīda starp kādu studentu un policistu. Tāpat klīst ziņas, ka studenti atteikušies izdot policijai protesta līderus.

Papua-Jaungvinejā jau nedēļām aug politiskā spriedze. Tūkstošiem Papua-Jaungvinejas Universitātes studentu boikotē lekcijas, pieprasot premjera Pītera Onīla atkāpšanos saistībā ar apsūdzībām korupcijā.

Maijā Onīls paziņoja, ka neatkāpsies, jo apsūdzības korupcijā pret viņu esot politiski motivētas.

2012. gadā organizācija "Transparency International" ierindoja Papua-Jaungvineju starp pašām korumpētākajām pasaules valstīm. Pasaules Bankas dati liecina, ka 70 % valsts iedzīvotāju dzīvo nabadzībā.

2014. gadā valsts pretkorupcijas iestāde apsūdzēja Onīlu krāpšanā un izdeva premjera aresta orderi, kurš līdz šim nav likts lietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!