Amerikas japānis Takudzi Jamasita ir kļuvis par advokātu 42 gadus pēc savas nāves. Japānā dzimušais Jamasita 1902.gadā pabeidza Vašingtonas Universitātes juridisko skolu Sietlā, bet nevarēja praktizēt kā jurists, jo nebija ASV pilsonis.
ASV pavalstniecību viņš nevarēja iegūt tāpēc, ka 1882.gada likums ļāva naturalizēties tikai "brīviem baltajiem cilvēkiem, Āfrikā dzimušiem ārzemniekiem un afrikāņu izcelsmes cilvēkiem".

Šī gada 1.martā Vašingtonas štata Augstākā tiesa laboja šo netaisnību, pēc nāves uzņemot Jamasitu štata advokatūrā.

"Amerika ir vieta, kas spēj labot savas kļūdas," paziņoja Sietlas municipālās tiesas tiesnesis Rons Mamija, kurš ierosināja Jamasitas lietas izskatīšanu štata Augstākajā tiesā.

Jamasita 1893.gadā atstāja dzimto Sikoku salu un devās uz ASV, kur apmetās Vašingtonas štata Takomas pilsētā un pēc diviem gadiem pabeidza vietējo vidusskolu.

Vašingtonas Universitāte Sietlā 1899.gadā atvēra juridisko skolu ar studiju maksu 25 dolāri gadā. Jamasita sāka studijas 1900.gadā un pabeidza 1902.gadā.

Štata Augstākā tiesa 1902.gadā nolēma, ka Jamasitam ir "intelektuālā un morālā" kvalifikācija jurista praksei, bet viņš nevar iegūt ASV pavalstniecību.

Nespējot īstenot savu sapni, Amerikas japānis kļuva par restorāna īpašnieku Sietlā un kopā ar savu partneri neveiksmīgi mēģināja panākt izmaiņas štata konstitūcijā, kura aizliedza aziātiem iegādāties nekustamos īpašumus.

Tad Jamasita pievērsās viesnīcu biznesam, bet zaudēja visu savu mantu, kad Otrā pasaules kara laikā ASV valdība internēja 110 tūkstošus Amerikas japāņu, to skaitā Jamasitu un viņa ģimeni.

Pēc kara viņš strādāja par saimniecības vadītāju un dzīvoja darba vietā. 1957.gadā Jamasita ar sievu atgriezās viņa dzimtajā pilsētā Japānā, kur viņš 1959.gadā nomira.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!