Foto: Reuters/Scanpix
Par Afganistānas Augstās miera padomes, kuras uzdevums ir vest sarunas ar talibiem, priekšsēdētāju sestdien ievēlēts karjeras diplomāts Salahudins Rabani, kurš ir terorista pašnāvnieka nogalinātā padomes iepriekšējā priekšsēdētāja bijušā valsts prezidenta Burhanudina Rabani dēls, paziņoja Afganistānas prezidenta kanceleja.

1971.gadā dzimušais Salahudins Rabani kopš 2010.gada ir Afganistānas vēstnieks Turcijā.

Jau ziņots, ka pērn 20.septembrī spridzinātājs pašnāvnieks nogalināja iepriekšējo Augstās miera padomes priekšsēdētāju Burhanudinu Rabani. Spridzinātājs un viņa līdzzinātājs ieradās uz sarunām Rabani mājā, kas atrodas netālu no ASV vēstniecības labi apsargātajā Kabulas diplomātiskajā rajonā. Terorists piegāja pie 71 gadu vecā Rabani, apskāva viņu un detonēja sprāgstvielas.

Savulaik Rabani vadīja vienu no modžahedu kaujinieku grupējumiem, kas cīnījās pret padomju armiju Afganistānā. Rabani bija valsts prezidents no 1992. līdz 1996.gadam, kad varu valstī pārņēma talibi. Pēc talibu režīma gāšanas 2001.gada novembrī un decembrī Rabani bija pagaidu prezidents.

Burhanudins Rabani 2010.gada oktobrī tika ievēlēts par Afganistānas valdības izveidotās Augstās miera padomes sarunām ar talibiem priekšsēdētāju. Padomes 68 locekļus, tostarp cilšu vecajos, ir iecēlis prezidents Hamids Karzajs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!