Foto: AFP/Scanpix/LETA

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) ģenerālsekretāra amatā iecelta augsta ranga Eiropas Savienības (ES) diplomāte Helga Šmita, piektdien paziņojusi EDSO prezidējošā valsts Albānija.

Šmita būs pirmā sieviete šajā amatā.

ES ārpolitikas dienesta ģenerālsekretāre plašāk pazīstama kā viena no galvenajā sarunvedējām procesā, kas noveda pie Irānas un pasaules lielvaru kodolvienošanās 2015. gadā.

Vācu diplomāte EDSO vadību pārņems laikā, kad organizācijai jāsaskaras ar krīzēm Baltkrievijā, Ukrainā un Kalnu Karabahā.

EDSO ģenerālsekretāra amats un vairāki citi augsta ranga amati bija vakanti kopš jūlija, kad Azerbaidžāna, Tadžikistāna un Turcija iebilda pagarināt mandātus personām, kas jau ieņem amatus EDSO mediju un demokrātijas principu uzraudzības struktūrās.

Taču šodien 57 EDSO valstu ārlietu ministri sanāksmē, kas notika attālināti, vienbalsīgi iecēla Šmitu un trīs citas amatpersonas, tviterī paziņoja Albānijas Ārlietu ministrija.

Varšavā bāzētā EDSO demokrātijas, cilvēktiesību un vēlēšanu uzraudzības biroja vadītāja amatā tika iecelts itāļu politiķis Mateo Mekači.

Par EDSO augsto komisāru minoritāšu jautājumos tika izraudzīts bijušais Kazahstānas ārlietu ministrs Kairats Abdrahmanovs, bet par EDSO mediju brīvību pārstāvi tika iecelta Portugāles Ārlietu ministrijas valsts sekretāre Marija Terēza Ribeiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!