Ja pašlaik notiktu referendums par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), 38 procenti aptaujāto Igaunijas iedzīvotāju būtu gatavi balsot par, bet 20 procenti balsotu pret, liecina sabiedriskās domas izpētes firmas "ES Turu-uuringute" veiktā aptauja.
Salīdzinot ar agrāk veiktajām aptaujām, ES atbalstītāju skaits Igaunijā ir pieaudzis - piemēram, pagājušā gada decembrī par iestāšanos ES bija gatavi balsot 34%, bet pret - 22% respondentu.

Jaunākajā aptaujā, atbildot uz jautājumu, cik lielā mērā jūs atbalstāt Igaunijas iestāšanos ES, 14,9 procenti apliecināja, ka viņi to atbalsta pilnībā, 40,1 procents - ka visumā atbalsta, 18,2 procenti - ka ir drīzāk par nekā pret, 11,2 procenti bija noteikti pret, bet 15,6 procentiem nebija viedokļa šajā jautājumā.

"ES Turu-uuringute" sociologs Juhans Kivirahks pauda viedokli, ka pievienošanās ES atbalstītāju skaits pieaudzis daļēji tāpēc,ka prezidents Arnolds Rītels un valdošās Centra partijas līderis Edgars Savisārs ir publiski izteikušies par iestāju ES, kā arī savus augļus devusi ES propagandas kampaņa masu informācijas līdzekļos.

Aptaujā arī tika uzdots jautājums, vai respondenti vispār atbalsta dalību ES, nesaistot to ar balsošanu hipotētiski pašlaik notiekošā referendumā. Atbildot uz šo jautājumu, 55 procenti bija par Igaunijas dalību ES, bet 29 bija pret.

"ES Turu-uuringute" no 9. līdz 18.jūnijam aptaujāja 964 Igaunijas pilsoņus un pastāvīgos iedzīvotājus vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Aptauja tika veikta pēc Igaunijas Valsts kancelejas ES informācijas centra pasūtījuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!