Vairāk nekā 60 miljonu cilvēku līdz šim piedalījušies interneta kampaņā, balsojot par septiņiem "jauniem" pasaules brīnumiem, ko piedāvāts izvēlēties no saraksta, kurā iekļauta 21 vēsturiska ēka un piemineklis, trešdien paziņoja kampaņas rīkotāji.
Balsošanu ierosinājis šveiciešu pētnieks un kinematogrāfists Bernards Vēbers, reaģējot uz gigantisko Budas statuju sagraušanu Bāmjānas provincē Afganistānā, ko 2001.gadā pastrādāja radikālo islāmistu talibu režīms. Kampaņas mērķis ir vairot kopējā pasaules kultūras mantojuma apzināšanos.

"Balsis ienāk no visām pasaules malām, un mēs tagad esam viena no pasaulē populārākajām interneta lapām," izteicās "New7Wonders" pārstāve Tia Fīringa.

Akcija ir izraisījusi milzīgu ažiotāžu, un izdevību izmantojuši arī politiķi, lai reklamētu savus nacionālos monumentus, cerot popularizēt valsti un veicināt tūrismu.

Brazīlijas prezidents Luiša Inasiu Lula da Silva reklamē Kristus Pestītāja statuju Riodeženeiro un savu iknedēļas radiouzrunu izmantoja klausītāju instruēšanai, kā pareizi jābalso.

Skolēni un studenti dažās Ķīnas skolās un universitātēs izvērsuši kampaņu Lielā Ķīnas mūra atbalstam, savukārt Jordānijas karaliskā ģimene lobē rožsārto tuksneša pilsētu Petru.

Peru valdība mudina tautu balsot par inku pilsētas Mačupikču drupām un uzstādījusi bezmaksas datoru termināļus, savukārt Meksikā uz "Coca-Cola" bundžiņām ir reklāmas, kas aicina cilvēkus balsot par seno maiju pilsētu Čičenicu.

Divas nedēļas pirms balsojuma beigām līderpozīcijas ieņem Tadžmahals Indijā, Romas Kolizejs, Eifeļa Tornis Parīzē un Lieldienu salas statujas.

Kampaņas organizatori norāda, ka vēlas vienkāršajiem cilvēkiem dot iespēju izjust to auru, kas slēpjas aiz septiņiem pasaules brīnumiem, kurus aptuveni 200 gadus pirms Kristus dzimšanas Vidusjūras reģionā un Tuvajos Austrumos izvēlējušies tā laikmeta intelektuāļi. Tikai viens no tiem - Lielā Gizas piramīda - ir saglabājies līdz mūsu dienām.

Balsojums beidzas 7.jūlijā, kad Lisabonā tiks paziņoti galīgie rezultāti.

Pagaidām Ēģiptes piramīdām piešķirts septiņu jauno pasaules brīnumu kandidāta "goda" statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!