Foto: EPA/LETA
Vācijā par ebreju nogalināšanu Otrā pasaules kara laikā uz pieciem gadiem notiesātais bijušais nacistu koncentrācijas nometnes apsargs Džons (Ivans) Demjaņuks pagaidām ir brīvībā, jo līdz lietas izskatīšanai apelācijas instancē spriedums nav stājies spēkā. Par to ir sašutusi nacistu kara noziedznieku meklētāju organizācija - Simona Vīztentāla centrs, ziņo ārvalstu mediji.

Vīzentāla centrs piektdien paudis, ka neatbalsta Demjaņuka atbrīvošanu, ziņo aģentūra "France Press".
Lai gan ceturtdien Demjaņuks atzīts par līdzvainīgs 27 900 ebreju noslepkavošanā, un Minhenes tiesa piesprieda apsūdzētajam piecu gadu cietumsodu, tomēr, ņemot vēra apsūdzētā vecumu ( Demjaņukam ir 91 gads), tiesa viņu neapcietināja, kamēr lietu izskatīs apelācijas instance. BBC norāda, ka nākamā tiesas prāva var ilgt vēl pusgadu.
"Demjaņuka atbrīvošana izraisa nožēlu, un ir aizvainojums viņa upuriem," aģentūrai FP paziņojis Vīzentāla centra vadītājs Efraims Zurofs. Viņaprāt, visa Demjanuka tiesas prāva zaudē jēgu, ja viss beidzas ar apsūdzētā atbrīvošanu.

Jau ziņots, ka Ukrainā dzimušais Demjaņuks esot bijis Sobiboras nāves nometnes apsargs un, ieņemot šo amatu, esot "piedalījies vismaz 28 000 cilvēku slepkavībā". Viņa tiesas prāva Vācijā sākusies 2009.gada novembrī.

Demjaņuka apliecība ir viens no svarīgākajiem prokurora pierādījumiem, jo nav neviena dzīva liecinieka, kas varētu apliecināt, ka Demjaņuks 1943.gadā tiešām bijis Sobiboras koncentrācijas nometnes apsargs.

Ukrainā dzimušais Demjaņuks Vācijā tiek apsūdzēts par līdzdalību 27 900 cilvēku slepkavībās, kas pastrādātas laikā, kad viņš 1943.gadā bija Sobiboras koncentrācijas nometnes sargs.

1988.gadā Demjaņukam Izraēlā tika piespriests nāvessods, identificējot viņu kā Treblinkas nāves nometnes apsargu, kas bijis pazīstams ar iesauku "Ivans Briesmīgais".

Lai gan Izraēlas Augstākā tiesa vēlāk atzina, ka viņš nav Treblinkas "Ivans", kurš līdzvainīgs 870 000 cilvēku nāvē, ASV varasiestādes atņēma Demjaņukam pilsonību, norādot, ka viņš strādājis trīs citās koncentrācijas nometnēs, ko noklusējis, 1952.gadā ieceļojot ASV.

Pats Demjaņuks noliedz jebkādu līdzdalību holokaustā. Viņš apgalvo, ka 1941.gadā ticis iesaukts PSRS armijā, 1942.gadā nonācis vācu gūstā un bijis ieslodzīts gūstekņu nometnēs līdz 1944.gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!