Spānijas tiesa trešdien piesprieda trīs gadu cietumsodu Sīrijas kurdam, kurš metis ar kurpi Turcijas premjerministram Redžepam Tajipam Erdoganam, lai tādējādi pievērstu uzmanību kurdu situācijai.

Starpgadījums notika, kad Turcijas līderis 22.februārī viesojās Spānijas dienvidu pilsētā Seviljā. Kurpe Erdoganam netrāpīja.

Tiesa 27 gadus veco Hokmanu Džomu atzina par vainīgu "uzbrukumā starptautiskajai sabiedrībai" un piesprieda naudas sodu 408 eiro (286,7 latu) apmērā.

Prokuratūra pieprasīja viņa izraidīšanu no valsts, tomēr tiesa to noraidīja, kad Džoma atzina, ka baidās no atriebības.

Tiesas procesa laikā viņš uzsvēra, ka nav vēlējies nodarīt pāri Turcijas premjerministram, bet gan pievērst uzmanību kurdu minoritātes situācijai Turcijā.

Turcijā dzīvo 14 līdz 18 miljoni kurdu, turklāt tie veido iedzīvotāju vairākumu aptuveni trešajā daļā Turcijas teritorijas. Kaut gan kurdi tiek uzskatīti par lielāko tautu pasaulē, kurai nav savas valsts, Ankara kategoriski noraida neatkarīgas Kurdistānas izveidošanas ideju un pat vēršas pret politiķiem un inteliģences pārstāvjiem, kas iestājas par plašāku kurdu kultūras autonomiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!