Foto: Reuters/Scanpix

Divi "Mistral" klases karakuģi, kurus Francija uzbūvējusi pēc Krievijas pasūtījuma, bet atteikusies tos piegādāt Ukrainas krīzes dēļ, var tikt pārdoti Ēģiptei ar Saūda Arābijas līdzdalību, vēsta laikraksts "Le Monde", atsaucoties uz avotiem Francijas valdībā.

"Ēģipte un Saūda Arābija dedzīgi vēlas iegādāties divus "Mistral" kuģus. Saūda Arābijas karalis Salmans vēlas nostiprināt Ēģiptes floti, lai paplašinātu tās iespējas Sarkanajā jūrā un Vidusjūrā," sacījis laikraksta sarunbiedrs.

"Dažām valstīm reģionā radusies būtiska interese par "Mistral" kuģiem, jo šie kuģi parādījuši savu efektivitāti," laikrakstam norādījis avots diplomātu aprindās.

Saūda Arābijas varas elites ciešās saites ar Ēģiptes jauno vadību, kuras galvgalī atrodas bijušais aizsardzības ministrs Muhameds as Sisi, ir vērstas uz Ēģiptes kā galvenā Rijādas sabiedrotā nostiprināšanu, norāda "Le Monde".

"Mistral" kuģi var tikt izmantoti, lai sniegtu loģistikas atbalstu Saūda Arābijas vadītās koalīcijas militārajai operācijai Jemenā, kā arī iespējamai arābu valstu intervencei Lībijā.

Francijai pirmais "Mistral" klases kuģis Krievijai bija jāpiegādā pērn, taču piegāde tika iesaldēta, reaģējot uz Krimas aneksiju un tās dēļ ieviestajām Eiropas Savienības (ES) sankcijām pret Maskavu.

Francijas prezidenta Fransuā Olanda birojs trešdien vakarā paziņoja, ka Olands un Krievijas prezidents Vladimirs Putins vienojušies par kompensācijām saistībā ar nenotikušo "Mistral" darījumu.

Francijas aizsardzības ministrs Žans Īvs Ledriāns ceturtdien atzina, ka "zināms skaits valstu - tās ir vairākas - ir darījušas zināmu savu interesi par šiem kuģiem".

Viņš norādīja, ka Francija tagad var pieņemt citu ieinteresēto pušu piedāvājumus.

"Mēs to nevarējām darīt, kamēr turpinājās strīds ar Krieviju, bet tagad strīda vairs nav," sacīja ministrs.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, ES, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!