Foto: AFP/Scanpix/LETA

Mali varasiestādes vērsušās pie Krievijas privātās militārās kompānijas ar piedāvājumu par sadarbību cīņā pret teroristiem, ziņo "Radio Svoboda". To ANO Ģenerālās asamblejas laikā Ņujorkā apliecinājis Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

Savukārt Mali premjerministrs Šogels Kokalla Maiga sanāksmes laikā ANO paskaidrojis, ka sadarbība ar Krievijas algotņiem nepieciešama pēc Francijas lēmuma samazināt savu militāro klātbūtni šajā valstī.

Iepriekš virkne mediju ziņoja, ka Mali valdība grasās parakstīt līgumu ar Krievijas privāto militāro kompāniju "Vagner" par Mali armijas apmācīšanu un augstu amatpersonu apsargāšanu. Maskava skaidroja, ka tai nav nekāda sakara ar Mali valdības vēršanos pie privātas kompānijas.

Pēc šīm ziņām Francija un Vācija piedraudēja izvest savus karavīrus no Mali. Šādu pozīciju atbalstīja 13 Eiropas valstu Aizsardzības ministrijas. Eiropas Savienībā pieļāva iespēju saraut attiecības ar Mali, ja tiks noslēgts līgums ar Krievijas algotņu kompāniju.

Francija savu karavīru klātbūtni Mali iepriekš nolēma samazināt no pieciem tūkstošiem uz simtiem, bet spēku izvešanu pagaidām nav sākusi. Parīzei esot bažas, ka Mali darījums ar "Vagner" varētu apdraudēt Francijas pretterorisma operāciju šajā valstī.

"Vagner" ir militārā kompānija, kas Krievijā nav oficiāli reģistrēta un formāli nav saistīta ar Aizsardzības ministriju, taču žurnālisti izpētījuši, ka vagnerieši piedalās militārajās operācijās Sīrijā, Lībijā un Ukrainā. Kaujinieku klātbūtne fiksēta arī vairākas Āfrikas valstīs, piemēram, Centrālāfrikas Republikā.

"Vagner" medijos saista ar Kremļa saimniekam Vladimiram Putinam pietuvināto uzņēmēju Jevgēniju Prigožinu. Algotniecība Krievijā oficiāli ir aizliegta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!