Foto: AFP/Scanpix

Par spīti plašajiem sabiedrības protestiem agrā trešdienas rītā nojaukta vēl viena tā dēvētās Berlīnes mūra austrumpuses galerijas daļa.

Trešdienas rītā ap plkst.5 pēc vietējā laika (plkst.6 pēc Latvijas laika) sākti darbi pie četru mūra segmentu aizvešanas un mūrī izveidots robs aptuveni piecu metru platumā, kur uzstādīti vārti, informēja policija.

Notikuma brīdī pie mūra atradās aptuveni 250 likumsargi.

LETA jau ziņoja, ka demonstrācijas pie 1,3 kilometrus garā mūra posma Vācijas galvaspilsētā sākās 1.martā, kad tika aizvests pirmais panelis. Divas dienas vēlāk protesta mītiņš pulcēja jau aptuveni 6000 cilvēku. Pēc plašajām demonstrācijām mūra fragmentu nojaukšana uz laiku tika apturēta.

Mūra fragmentu nojaukšana tiek veikta, lai varētu piekļūt 63 metrus augstajai luksusa dzīvojamajai ēkai, ko plānots uzbūvēt Šprē upes krastā, kā arī gājēju tiltam, kas arī vēl tiks būvēts.

Šim mērķim ir jānojauc 22 metrus garš mūra posms.

Otrdien notika būvkompānijas un pilsētas vadības sanāksme, kurā tika apspriestas alternatīvas projekta būvniecības vietas, taču sarunas izrādījās neauglīgas.

1,3 kilometrus garo mūra posmu, kas tiek dēvēts par Berlīnes mūra austrumpuses galeriju, 1990.gadā mākslinieki apgleznoja, radot tā saukto pieminekli mieram. Tas ir arī iecienīts tūristu apskates objekts Berlīnē.

Zeme, uz kuras paredzēts izbūvēt luksusa daudzdzīvokļu ēku, investoram tika pārdota 90.gadu sākumā, bet iecere celt uz tās ēku tapa dažus gadus vēlāk.

Reaģējot uz sabiedrības iebildumiem, Berlīnes varasiestādes centās piedāvāt investoram citu vietu būvniecībai, taču Berlīnes finanšu ministrs Ulrihs Nusbaums pret to iebilda, norādot, ka tas nav "visas pilsētas interesēs".

Kā šomēnes vēstīja Vācijas laikraksts "Die Tageszeitung", protestus izraisījušo būvdarbu mērķis nemaz nav sagatavot vietu luksusa dzīvojamās mājas celtniecībai, bet gan gājēju tilta izbūvei.

Iecere atjaunot kara pēdējās dienās iznīcināto gājēju tiltu izskanēja jau neilgi pēc Vācijas atkalapvienošanās.

2008.gadā klajā nāca alternatīva iecere, kuras mērķis bija apturēt celtniecību Berlīnes mūra austrumpuses galerijas apkaimē, tomēr arī tā paredzēja atjaunot gājēju tiltu un nojaukt 22 metrus garu Berlīnes mūra posmu. Šī iecere tolaik netika kritizēta.

Taču arī iepriekš bija iebildumi pret jaunas ēkas būvniecību šajā rajonā, kas, pēc aktīvistu teiktā, uzskatāma par 2008.gadā notikušā referenduma pārkāpumu.

Luksusa dzīvokļu ēkas būvniecībai nepieciešams, lai mūrī jau esošā atstarpe starp fragmentiem tiktu palielināta no pašreizējiem 7,8 metriem līdz 12,8 metriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!