Foto: AFP/Scanpix

Turcijas sakaru regulators ir noteicis līdz šim nepieredzētu sodu mikroemuāru vietnei "Twitter" par to, ka tā ļāvusi publiskot saturu, kas ir uzskatāms par terorismu attaisnojošu, piektdien vēstīja Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu".

Informācijas un sakaru tehnoloģiju pārvalde (BTK) sodījusi "Twitter" ar 150 tūkstošu liru (46 tūkstošu eiro) sodu, kas ir pirmā reize, kad tāda veida sods noteikts kādai kompānijai.

Neskatoties uz atkārtotiem brīdinājumiem, "Twitter" nespēja likvidēt saturu, kurā "slavināts terorisms, kas vērsts pret drošības spēkiem un kurināts naids un vardarbība", pamatoja BTK.

Netiek publiskota detalizētāka informācija par pārkāpuma raksturu, bet Turcijas amatpersonas vairākkārt ir paudušas saniknojumu par to, ka sociālās saziņas vietnēs ir materiāls, kurā atbalstīts par nelikumīgu atzītais kurdu separātistu grupējums "Kurdistānas Strādnieku partija" (PKK).

Varas iestādes mēnešiem ilgi ir vērsušās pret PKK, kura kaujinieki ir atbildējuši ar uzbrukumiem Turcijas drošības spēkiem. Turcijā vairākkārt uz laiku ir apturēta "Twitter" un citu sociālās saziņas vietņu darbība.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans iepriekš sociālās saziņas vietnes salīdzināja ar "nazi slepkavas rokās", bet februārī veica pirmo ierakstu no sava privātā "Twitter" konta, kas tagad ir kļuvis par vienu no galvenajām viņa saziņas platformām.

Erdoana aizdomīgums pret sociālās saziņas vietnēm ir saistāms ar 2013.gada masu protestiem pret viņa vadību valstī, kuros demonstranti lielā mērā mobilizējās ar ierakstiem "Twitter" un "Facebook".

Turcijas valdība 2014. gada martā bloķēja pieeju "Twitter" un "YouTube" pēc tam, kad vietnes tika izmantotas, lai izplatītu audioierakstu, kurā norādīts, ka toreizējais premjers Erdoans un viņam pietuvinātu personu loks ir saistīts ar plašu korupciju.

Sociālo mediju aizliegumu vēlāk atcēla valsts augstākā tiesa.

Arī šogad aprīlī Turcija bloķēja piekļuvi "Twitter", "Facebook" un "YouTube" saistībā ar to, ka tika publiskotas Turcijas prokurora fotogrāfijas pēc tam, kad viņu ķīlnieku krīzē nogalināja kreisie kaujinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!