Foto: AP/Scanpix

Uzbekistānas premjerministrs Šavkats Mirzijajevs (attēlā kopā ar Putinu 2008. gadā) ceturtdien iecelts par prezidenta pienākumu pagaidu izpildītāju, aizvietojot šomēnes mirušo ilggadējo valsts galvu Islamu Karimovu, ziņo aģentūra "Interfax".

Lēmums pieņemts abu Uzbekistānas parlamenta palātu kopīgā sēdē.

Mirzijajevs, kuru eksperti minējuši kā ticamāko Karimova pēcteci, vadīja 3. septembrī notikušo prezidenta bēru ceremoniju.

Saskaņā ar valsts konstitūciju prezidenta pienākumus, ja līderis ir miris vai nespēj vadīt valsti, trīs mēnešus pilda parlamenta augšpalātas Senāta priekšsēdētājs.

Kopš 2005. gada Senātu vada Nigmatula Juldaševs, taču viņš politisko ekspertu vidū kopš Karimova saslimšanas un nāves nemaz nav minēts par iespējamo varas mantinieku.

Karimovs, kurš ar dzelzs dūri vadīja Uzbekistānu kopš 1989. gada, 78 gadu vecumā mira no insulta. Viņu 3. septembrī apglabāja dzimtās pilsētas Samarkandas kapos. Tas notika nākamajā dienā pēc tam, kad valdības paziņoja par prezidenta nāvi.

Karimova izveidoto režīmu cilvēktiesību aizstāvji sauc par vienu no represīvākajiem pasaulē.

Tiek uzskatīts, ka tūkstošiem Karimova oponentu atrodas cietumos, valstī plaši izplatītas spīdzināšanas, tiesu sistēma nav neatkarīga un vārda brīvība ir ierobežota.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!