Foto: AFP/Scanpix
Divi Dienvidāfrikas pilsoņi trešdienas naktī atbrīvoti no Somālijas pirātu gūsta, kurā tie atradās 20 mēnešus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Debora Kalica un Bruno Pelicari strādāja jahtas apkalpē, kura 2010. gada oktobrī kuģoja no Tanzānijas uz Dienvidāfriku, kad to nolaupīja Somālijas pirāti. Jahtas kapteini toreiz atbrīvoja Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma spēki.

Netiek ziņots, vai par ķīlnieku atbrīvošanu ir samaksāta izpirkuma maksa. Pirāti par pāra atbrīvošanu pieprasīja 10 miljonus dolāru (5,56 miljoni latu).

Atbrīvotie ķīlnieki uzstājās preses konferencē Somālijas galvaspilsētā Mogadišu kopā ar aizsardzības ministru Huseinu Arabu Issi.

"Mēs esam ļoti priecīgi atkal būt brīvi. Mēs esam šodien tik laimīgi atkal apvienoties ar mūsu ģimenēm," pastāstīja atbrīvotā Kalica.

Konferencē aizsardzības ministrs informēja, ka arī turpmāk notiks ķīlnieku atbrīvošanas operācijas.

ES Jūras spēku ziņas liecina, ka Somālijas pirātu gūstā atrodas aptuveni 213 ķīlnieku. Pie Āfrikas raga, gar kuru iet svarīgi kuģniecības ceļi, patrulē līdz desmit ES kara kuģu. ES pretpirātisma spēki tika izveidoti 2008. gadā. Šogad to pilnvaras ir paplašinātas un tie var uzbrukt pirātiem arī sauszemē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!